Poderane gaće, langoši i langošice ili pecipale su super, ali ako upitate Vrličane, nema do njihovih lijevanih vrličkih uštipaka. Rade se od brašna, jaja, vode i soli, dodaje se i rakija kako ne bi popili previše masnoće, a zatim se prže u kombinaciji svinjske masti i ulja za dodatnu slast. Poslužuju se na slatko i slano, a Vrličani ih toliko vole da svake godine organiziraju čak i prvenstvo u pripremi.
Prošle, 2022. godine, u organizaciji Turističke zajednice, održano je već osmo po redu, a kako prenosi Slobodna Dalmacija, u pripremi se tada okušala i natjecateljica Snježana Blažević. Iako nije pobijedila, s čitateljima je podijelila nekoliko važnih savjeta za pripremu uštipaka.
"Pravi vrlički uštipak mora biti hrskav i mekan, kad stoji na ruci da s nje ne pada, ne smije biti ni mlitav ni puno tvrd. U uštipku se mora osjetiti slanost, mora se osjetiti rakija, nema tu puno aroma. Tijesto mora biti rjeđe od onoga za fritule i gušće od onog za palačinke, a šta se tiče oblika, sve je to stvar ruke. Evo ja sam ih jučer zamutila pa su od iste smjese ispali drugačiji one koje sam pekla ja, a skroz drugačiji oni koje je peka moj sin", otkrila je Snježana Blažević.
Dodala je i kako ih ona najviše voli same i dodaci joj samo pokvare okus, no kako im neki dodaju pršut, sir, kajmak, a drugi ih, pak, vole posuti šećerom ili mažu čokoladnim namazima. U nastavku ostavljamo recept Snježane Blažević za vrličke uštipke, koji u potpunosti prenosimo sa Slobodne Dalmacije.
U slučaju da još uvijek niste odlučili što biste danas pripremili za večeru, možda su upravo ovi nadaleko poznati slasni zalogaji više nego dobra ideja.
Trebat će vam:
- 1 kg polubijelog brašna
- 2 - 3 jaja
- 100 ml rakije
- voda po potrebi
- sol
- svinjska mast i ulje za prženje
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte da dobijete gusto tijesto. Treba biti gušće od onog za palačinke, a rjeđe on tijesta za fritule.
Zagrijte svinjsku mast i ulje ua tavi tako da masnoća bude otprilike tri prsta duboka. Kacijolom ulijevajte tijesto od početka do kraja tave da nastanu karakteristični oblici. Pržite s obje strane i vadite na upijajući papir slažući ih "na nož" da se što bolje ocijede.