Sezonu buče ove godine odlučila sam otvoriti mekim kruhom. Jedva sam dočekala da temperature padnu barem ispod 25 stupnjeva i odmah sam buču ubacila u pećnicu pa zamijesila tijesto. Jelo mi se nešto toplo, meko i baš onako jesenski, a ovaj kruh bio je sve to. Napravila sam ga u slanoj varijanti, ali poslije sam zaključila da bi odličan dodatak moglo biti i malo cimeta te muškatnog oraščića. Onako, da zamiriše cijeli stan.
Odličan je s malo maslaca kad je još vruć (jer tko uopće može dočekati da se kruh ohladi prije rezanja?), ali se od njega rade i odlični sendviči. Podsjeća na one pletenice s makom i sezamom od kojih su nam tete u dućanima nekada radile sendvič s deset dekagrama tanko poput papira rezanog parizera, ali je još aromatičniji, slađi i, zbog žute boje izgledat će dobro čak i ako u njega upakirate upravo taj nesretni parizer. Prije pečenja dodajte mu i bučine sjemenke koje ste prethodno tostirali kako bi se malo napuhale i postale još hrskavije, stvorit će lijep kontrast mekom tijestu i zabaviti nepce dok uživate u (samo još jednoj) kriški ovog kruha.
Kruh s bučom
450 g brašna
250 g toplog mlijeka
15 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
2 žličice soli
70 g maslaca
200 g pirea od pečene buče (buču ispecite, izvadite meso i pretvorite ga u pire)
1 jaje (plus za premazivanje)
1 šaka bučinih sjemenki
cvijet soli za posipati
Priprema:
U posudu najprije stavite mlijeko, dvije žlice šećera i kvasac. Dodajte i malo brašna od ukupne količine, umutite i pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, jaje i pire od buče pa umiješajte i dignuti kvasac. Zamijesite tijesto i dok se svi sastojci sjedine, a vi još uvijek mijesite, ubacite i kockice maslaca sobne temperature. Miješajte dok ne dobijete glatku kuglu. Premažite je uljem i pustite da se diže sat vremena. Nakon toga, podijelite je na tri jednaka dijela, od svakog napravite dugačak valjak, spojite ih na vrhu i napravite pletenicu. Prebacite u posudu za pečenje i pustite da se diže još 20-ak minuta. Premažite jajem i pospite tostiranim bučinim sjemenkama i cvijetom soli. Pecite 40-ak minuta ili dok kruh ne dobije lijepu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....