To želite probati

Zbog jednog neočekivanog dodatka i vaša pita od jabuka bit će preukusna, svaki put!

U novoj gastro kolumni naša Lidija Lončarić donosi sjajnu ideju! Uz klasično prhko tijesto i nadjev, omiljenoj jesenskoj piti dodajte i slani karamel

Kada se idući put zaželite pite od jabuka, razmislite o varijanti sa slanim karamelom. Osim što ćete čak i najmlađe nagovoriti da napokon pojedu malo jabuke, za stolom ćete među onima starijima izazvati najprije čuđenje, a potom i pokrenuti raspravu o soli u desertima. A to je uvijek zabavno.

Tijesto sam napravila na klasičan način, vodeći se omjerima 3:2:1, odnosno na 300 grama brašna, dodala sam 200 grama maslaca i 100 grama šećera u prahu, pa ako ste s tijestom na "vi", upamtite ovaj trik i iskoristite ga kada idući put radite svima omiljenu pitu. Također, u tijesto možete dodati i malo vanilije i limunove korice, koje će ga dodatno podići i učiniti još ukusnijim. Kod jabuka nemojte preskočiti cimet, jer svi dobro znamo - jabuke bez cimeta su kao kuća bez krova, a kada je, pak, u pitanju karamel, jedini savjet koji vam mogu dati jest da čuvate prste i tim tekućim zlatom rukujete s posebnim oprezom. Koliko god je ukusan, toliko je i opasan kad je vruć. I ne zaboravite sol, jer sol sve čini boljim, pa tako i slatki karamel.

image
Lidija Lončarić

Pita od jabuka sa slanim karamelom

Za tijesto:

300 g bijelog brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
korica limuna i malo vanilije u prahu
hlada voda po potrebi

Za nadjev:

5-6 jabuka
2 žlice smeđeg šećera
1-2 žlice maslaca
1 limun
ekstrakt vanilije, cimet

Za karamel:

100 g šećera
40 g maslaca sobne temperature
80 ml slatkog vrhnja sobne temperature
sol

image
Lidija Lončarić

Priprema:

Od brašna, maslaca, šećera u prahu, korice limuna i vanilije zamijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo hladne vode. Nemojte mijesiti predugo kako tijesto ne bi postalo žilavo.

Tijesto stavite u hladnjak i bacite se na pripremu jabuka i karamele. Jabuke narežite na kockice i stavite ih u tavu u kojoj ste otopili žlicu ili dvije maslaca. Dodajte limunov sok, vaniliju, dvije žlice šećera i cimet. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok. Maknite s vatre.

U posebnoj posudi debelog dna otopite šećer. Nemojte ga ostavljati bez nadzora i povremeno promiješajte. Kada se otopio, dodajte maslac, još kratko kuhajte pa dodajte i slatko vrhnje sobne temperature. Sve dobro pomiješajte, kuhajte minutu i maknite s vatre. Na kraju ubacite sol.

Kada se tijesto stislo, izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte. Izbodite ga vilicom i stavite u kalup za pečenje koji ste premazali maslacem. Pecite na 180 stupnjeva 15 minuta.

Na toplo tijesto dodajte nadjev i, ako vam je komadić tijesta ostao, naribajte ga po vrhu. Pecite još 30 minuta. Izvadite iz pećnice, kratko ohladite i poslužite uz slani karamel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:54