Zamijesite krumpirovo tijesto pa, umjesto njoka, napravite tačkrle s omiljenim džemom. Priprema je više nego jednostavna, a kod miješenja tijesta pažnju valja obratiti na teksturu. Brašno zato dodajte postepeno dok ne dobijete tijesto koje je lako razvaljati, koje se neće lijepiti, ali neće biti niti previše tvrdo. Također, pripazite na količinu džema kako kod kuhanja ne bi iscurio iz tijesta. Na kraju tačkrle završite u kombinaciji maslaca i krušnih mrvica kako biste dobili još zanimljiviju teksturu. Dobra ideja bit će i žlica kiselog vrhnja.
Cijeli proces pripreme pogledajte u videu, a u nastavku ostavljamo i recept Anite Šarić.
Za krumpirovo tijesto će vam trebati:
400 grama krumpira
150 grama glatkog brašna
50 g maslaca
1 jaje
Dodatno:
Pekmez po želji
Za mrvice:
80 grama maslaca
50 grama krušnih mrvica
2 žlice šećera
Priprema:
Krumpir skuhajte i od njega napravite pire. Lagano ga posolite. U prohlađeni krumpir dodajte jaje i maslac te sve promiješajte. Dodajte i brašno te umijesite glatko tijesto. Po potrebi, dodajte ili oduzmite količinu brašna, tijesto mora biti meko. Istrgnite komad tijesta i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra. Izrežite tijesto na komade po želji. Napunite tijesto žličicom pekmeza te zatvorite jastučiće i ''osigurajte'' ih vilicom. Vodu zakuhajte i u ključalu vodu ubacite tačkrle. Kuhajte dok se ne dignu na površinu. Izvadite ih. U tavi otopite maslac te mu dodajte šećer i mrvice. Lagano ih prepržite minutu, dvije. Dodajte tačkrle i okrenite ih u mrvicama. Poslužite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....