Palačinkama teško odolijevamo no rijetko ih radimo upravo zbog dugotrajnog stajanja za štednjakom. Baš zato, često se okrećemo ovoj nizozemskoj palačinki, poznatoj i kao dutch baby, koja se radi od tek nekoliko sastojaka, a zatim završava u pećnici. Ovog puta radimo je s jabukama, a kako bi desert imao i hrskavu komponentu, na kraju dodajemo tostirane bademe. Vrlo lako ih možete zamijeniti i lješnjacima ili orasima, koji se također odlično slažu uz jabuke. Ne zaboravite niti žlicu slatkog tučenog vrhnja ili, još bolje, kuglicu sladoleda od vanilije.
Trebat će vam:
2 jabuke
1,5 žlica smeđeg šećera
pola žličice cimeta
60 g maslaca, plus još jedna žlica
120 g brašna
3 jaja
240 ml mlijeka
muškatni oraščić
150 ml slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu
2 žlice tostiranih badema po želji
Priprema:
Jabuke narežite na manje komade i stavite ih u posudu sa šećerom i cimetom. Dobro pomiješajte. Žlicu maslaca otopite u tavi. Kada se otopi, dodajte jabuke i pirjajte 12-14 minuta. Dodajte malo vode ako je potrebno. Jabuke moraju omekšati, ali ne i pretvoriti se u kašu. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pripremite tavu koja može u pećnicu i dodajte ostatak maslaca. Stavite u pećnicu i pustite da se otopi, oko 4-5 minuta. Pripazite da maslac ne zagori. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, jaja i mlijeko. Dodajte i muškatni oraščić te malo soli. Izvadite tavu iz pećnice i dodajte dobivenu smjesu te po njoj pospite pola jabuka. Pecite 25-30 minuta bez otvaranja. Ostatku jabuka dodajte malo vode i pirjajte ih još kratko kako bi omekšale. Vrhnje za šlag izmiksajte sa žlicom šećera u prahu. Kada je palačinka gotova, izvadite je iz pećnice, dodajte pirjane jabuke i pospite tostiranim bademima. Dodajte i žlicu slatkog tučenog vrhnja i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....