Ma kakva pizza

Tradicionalno jelo vrbovečkog kraja primamljiva je slana pita, evo kako je napraviti

Vrbovečka pera tradicijski je specijalitet koji se nekoć radio nakon pečenja kruha, od preostalog tijesta

Sjećate li se one priče o brodetu od prije par tjedana, kad smo rekli, kao i mnogi puno puta prije nas, kako na našoj obali i otocima vrlo vjerojatno ima recepata za to jelo koliko i kuća? S ovim je jelom slično. Vrbovečka pera, to divno jelo, koje mnoge na prvi pogled oblikom podsjeti na talijanski klasik - pizzu, u svakoj se kući u vrbovečkom kraju radi po sličnoj recepturi. No, vole istaknuti kako ni jedna nije ista i kako svaka ima svoje draži.

image
Marko Todorov/Cropix

Oni koji su probali ovo tradicionalno jelo, koje se nekad pravilo nakon pečenja kruha od preostalog tijesta, znaju kako je bogato okusima, a posebno su oduševljeni kad doznaju da se radi od sastojaka koje je nekad, a bome i danas, imala svaka seoska kuća. Baš kao i svaki bolji starinski kolač. Međutim, posebnost vrbovečke pere je što se izrađuje od dizanog tijesta, a nadjev je isključivo od sira, vrhnja, jaja, soli s dodatkom brašna ili krupice, bez drugih sirovina u smjesi. I obavezno je okrugog oblika. Više detalja o ovom tradicijskom jelu možete doznati iz priče koju smo napravili kada smo istraživali ovaj recept, a u nastavku vam donosimo i recept.

image
Marko Todorov/Cropix

Trebat će vam:

600 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
32 g kvasca
16 g šećera
32 g svinjske masti
15 g soli

image
Marko Todorov/Cropix

Za nadjev:

800 g svježeg sira
280 g kiselog vrhnja
14 g soli
24 g kukuruzne krupice
2 jaja

Za preljev:

100 g kiselog vrhnja
2 jaja (žumanjci, bjelanjke odvojite za tijesto)

image
Marko Todorov/Cropix

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte šećer, jednu žlicu brašna od izvagane količine i kvasac. Pomiješajte i stavite na toplo mjesto da uzađe. U brašno umiješajte sol, svinjsku mast i ulijte uzdignuti kvasac. Umijesite tijesto i stavite ga na dizanje do trenutka kad mu je volumen udvostručen.

image
Marko Todorov/Cropix

Za nadjev, u zasebnu posudu dodajte svježi kravlji sir, vrhnje, 2 jaja, 2 bjelanjka (žumanjke ostavite za preljev), kukuruzno brašno i sol. Sastojke sjedinite i miješajte. Sir ne smije biti potpuno jednolično usitnjen, odnosno nadjev mora sadržavati i krupnije komadiće sira.

image
Marko Todorov/Cropix

Za preljev, u treću posudu dodajte kiselo vrhnje i žumanjke pa umutite. Premijesite dignuto tijesto. Podijelite ga na tri dijela. Svaki razvaljajte ukrug na debljinu od cca 1 cm (promjer cca 45 cm). Po sredini tijesta rasporedite 1/3 nadjeva tako da rub ostane netaknut. Preklopite rubove tijesta preko nadjeva i prelijte trećinu preljeva. Jednako napravite druge dvije pere.

image
Marko Todorov/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:30