Ovogodišnje jesensko izdanje gourmet manifestacije, kako "Tradizione a tavola: viècie riciète da màr" nazivaju organizatori, posvećeno je pravom, domaćem, istarskom brodetu. Održavat će se od 15. do 29. listopada na području Rovinja i Vrsara, a svi posjetitelji imat će priliku uživati u brodetu, ali i drugim autohtonim morskim delicijama na poznatim adresama. To su restoran i konoba Dream, Maslina, Orca, Kantion i Kod Luce, koji će na svojim menijima istaknuti najbolje od istarske kuhinje.
Kako su objasnili organizatori, brodet su ovog puta odlučili prozvati zvijezdom stola upravo zato što je u pitanju jelo koje za većinu Istrijana predstavlja istinski doživljaj i iskustvo u koje se upušta s ljubavlju i poštovanjem prema moru i njegovim darovima, dijeli s obitelji i prijateljima te podsjeća na vrijednosti koje njegujemo. Osim toga, brodet je živi dio kulturne baštine i stoljetne ribarske tradicije koja poštuje prirodu i njezin ritam, koristi lokalne resurse na odgovoran način te potiče solidarnost u zajednici, među ljudima.
Osim brodeta, kao glavnog jela, na menijima će se naći i predjela i deserti, a posjetitelji će imati priliku kušati i sardine na savor, salatu od hobotnice s bobom, slane sardone s crvenim lukom, sipe in umido s krumpirima na škuro i kozice na maskarpone kremi s chilly uljem. Uz jela, bit će poslužena domaća vina koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih morskih jela.
U slučaju da u naredna dva tjedna ipak ne možete svratiti u Rovinj i okolicu, u nastavku ostavljamo recept za brodet od dnevnog ulova mnogima već dobro poznatog restorana Orca. Potražite ga u nastavku.
Trebat će vam:
riba dnevnoga ulova
škampi, dagnje, sipe
istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 dl vina (Istarska malvazija)
sjeckana mini rajčica
sol, papar
češnjak
luk
peršin
Priprema:
Očistimo ribu i narežemo na sitne komade. U lonac stavimo maslinovo ulje i popržimo luk, kada se luk prodinsta dodamo češnjak, sipe i sjeckanu rajčicu i pirjamo i podlijevamo vinom i ribljim temeljcem, pustimo da kuha 10 minuta pa začinimo i u to dodamo ribu, koju smo prije uvaljali u brašno i prepržili u tavi na ulju. Nakon toga dodamo škampe i pedoće, te pustimo da se lagano kuha 10-15 min. Na kraju posipamo peršinom i poslužimo uz palentu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....