Svi bi ih jeli

Tradicionalni dubrovački recepti: Ovog vikenda ispecite neku od ovih slasnih torti s juga

Od mjendula, rogača, lemuna... Koji god od ovih recepata odabrali, zasigurno ćete mu se rado vratiti

Svakog ljubitelja tradicije i okusa koje pamti iz djetinjstva razvesele recepti za jela na kojima je odrastao. Tako i nas. Zato smo se nakon vrbovečke pere i, primjerice, jabuka u šlafroku, prisjetili još nekih autohtonih recepata, ovog puta iz Dalmacije. Naime, svojevremeno smo posjetili Dubrovnik i Pupicu, gradsku slastičarnicu Nikoline Farčić, koja je tom prigodom samo za Dobru hranu otkrila i recepte za nekoliko torti koje bi vas mogle očarati jednostavnošću njihove pripreme i bogatim okusom. Isprobajte!

Dubrovačka torta od mjendula i oraha

Trebat će vam:

7 jaja
200 g mjendula (badema)
200 g oraha
200 g cukara (šećera)
100 g čokolade za kuhanje
1 naranča
1 lemun (limun)

image
Tonci Plazibat/Cropix

Priprema:

Žumanjce ubatit (izmutiti ručno) s cukarom, dodati sok, koricu od naranče i mljevene orahe. Izbatiti bjelance, koricu i sok lemuna, dodati mljevene mjendule (bademe). U kalup ide sloj smjese od oraha, zatim sloj od mjendula. Peći 40-50 minuta na 170 °C, potom preliti glazurom od čokolade.

Rogačuša (torta od rogača)

Trebat će vam:

8 jaja
250 g masla (maslaca)
250 g čokolade za kuhanje
150 g rogača
džem od dubrovačke ljute naranče
korica i sok od naranče

image
Tonci Plazibat/Cropix

Priprema:

Maslo i 150 g čokolade otopiti na banjamariji (posuda u kojoj vrije voda), jaja ubatit s cukarom, rukom dodati rogač, dodati čokoladu i maslo, koricu naranče. Peći 45 minuta na 175-180°C. Razmutiti malo džema sa sokom od naranče i preliti preko ispečenog biskvita, zaliti glazurom od čokolade.

Torta s juga

Trebat će vam:

200 g cukara (šećera)
200 g mjendula (badema)
250 g masla (maslac)
korica i narančin sok
200 g brašna
150 g cukara u prahu

image
Tonci Plazibat/Cropix

Priprema:

Jaja posebno batit (ručno izmutiti), dodati koricu naranče, sok od naranče, mljevene mjendule i brašno. Peći 45 minuta na 175 °C. Biskvit prerezati i poškropiti sokom od naranče. Za kremu: 3 jaja, 3-4 ožice (žličice) brašna s malo običnog mlijeka skuhati kašicu, ubatiti maslo (maslac), cukar (šećer) u prahu, nagratat (izribati) koricu od naranče, dodati sok od naranče.

Još recepata iz dubrovačkog kraja možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:29