Nar simbolizira život i plodnost i ima prekrasan sočan, svjež, slatko-kiseli okus, a također daje svakom jelu sofisticirani orijentalni štih. Donosimo vam tri recepta s narom koji ovoga puta nisu salata!
Naravno, vi možete odabrati meso po vlastitom izboru, a batat zamijeniti krumpirom, cvjetačom ili butternut tikvom.
Svinjski lungić u orijentalnom umaku s narom
Sastojci:
- lungić od kojega ćete dobiti do 8 jednako velikih kriški mesa
- 1/2 nara
- 2 režnja češnjaka
- 5 g svježeg đumbira
- 1/2 vezice peršina
- sol i crni papar
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 dl povrtnog ili mesnog temeljca
- 1 dl vrhnja
- 1-2 žličice začinske mješavine ras el hanout
- 1 ljuta papričica ili 1/2 žličice čilija u prahu
- 1 žličica soka od limuna
Priprema:
Svinjski lungić narežite na jednako debele komade, posolite i popaprite s obje strane.
Zagrijte pećnicu na 80 stupnjeva i u njoj zagrijte tanjur.
U velikoj posudi s vodom prelomite nar na pola i izvadite mu sjemenke. Nakon što ga očistite, procijedite kroz sito. Nekoliko bobica nara slobodno sitno zdrobite da dobijete malo soka.
Češnjak i đumbir ogulite i nasjeckajte na vrlo sitno zajedno s peršinom.
U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na jakoj vatri. Svaki odrezak lungića pržite niti 1 minutu sa svake strane, a zatim ga stavite na toplo, na tanjur ili pladanj u unaprijed zagrijanu pećnicu.
Na tavi brzo popirjajte češnjak (ali pazite da ne izgori). Ulijte temeljac i vrhnje, zakuhajte i ostavite da se malo reducira. Potom u umak umiješajte sok od nara i začinite sve začinskom mješavinom ras el hanout, čilijem, soli i limunovim sokom.
Lungić odmah prelijte toplim umakom, pospite bobicama nara i poslužite. Uz to poslužite kuskus ili rižu.
SAVJET VIŠE! Umjesto svinjskog filea, možete posegnuti za otkoštenim svinjskim odrescima od vrata, kako bi meso bilo barem približno sočno kao lungić, a možete odabrati i pačja ili pileća prsa.
Pire od batata s limunom i bobicama nara
Sastojci:
- 800 g batata
- sol
- nekoliko grančica peršina, metvice i korijandera
- 1 nešpricani limun
- 1/2 nara
- 40 g maslaca
- 20 g kiselog vrhnja
- čili po želji
Priprema:
Batat ogulite i narežite na velike kocke. U posudi zakuhajte 1 cm vode s malo soli i kuhajte batat poklopljen na srednje jakoj vatri oko 15 minuta dok ne omekša.
U međuvremenu sitno nasjeckajte začinsko bilje.
Žutu koricu limuna naribajte. Zatim limun prepolovite i iz jedne polovice iscijedite sok.
U velikoj posudi s vodom prelomite nar na pola i izvadite sjemenke. Nakon što ga očistite, procijedite kroz sito.
Kad je omekšao, ocijedite batat i vratite ga u vruću tavu. Dodajte mu maslac narezan na kockice pa dobro izgnječite velikom vilicom ili gnječilicom za krumpir. Potom umiješajte začinsko bilje, naribanu koricu limuna i sjemenke nara te pire začinite čilijem, 1-2 žličice limunova soka i soli.
SAVJET VIŠE! Osim što se može poslužiti kao samostalno jelo uz svježu salatu od ribane mrkve, cikle i nara, savršeno će pasati i uz pečene janjeće kotlete ili pureće šnicle u umaku od zelenog papra.
Piletina iz pećnice s narančama, lukom i narom
Sastojci:
- cca. 1,8 kg piletine - najbolje batak i zabatak, ali može i cijelo pile ili prsa
- 1/2 vezice majčine dušice
- 3 naranče
- 2 žlice soka od limuna
- 1 dl soka od naranče
- 2 žlice soja sosa
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od nara
- sol, papar
- 400 g sitnijih glavica crvenog luka
- 1 manji šipak
Priprema:
Meso stavite u čistu široku posudu.
Listiće majčine dušice otkinite s grančica. Sitno naribajte koricu 1 naranče i iscijedite sok. Pomiješajte sve ove sastojke s limunovim sokom, soja sosom, maslinovim uljem i sirupom od nara i začinite paprom i soli. Marinadu prelijte preko piletine, dobro izmiješajte, prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite u hladnjak da se paca najmanje 4 sata.
Za to vrijeme, dobro izmiješajte meso u marinadi jednom do dva puta i vratite u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Luk očistite i narežite na četvrtine.
Piletinu u marinadi izvadite iz frižidera i stavite u široku posudu kako bi bila ravnomjerno raspoređena za pečenje. Između dodajte luk. Marinadu ostavite sa strane.
Stavite peći na 45 minuta u pećnicu na zagrijanih 200 stupnjeva na najdonju policu. Redovito podlijevajte meso marinadom da ne izgori i da se ne presuši.
U međuvremenu očistite preostale naranče. Odrežite im gornji i donji dio kore, stavite ih na radnu površinu i oštrim nožem odrežite preostalu koru sve do, i uključujući tanku opnu. Dok izrezujete kriške naranče između opni, gledajte da ne prosipate sok koji curi iz naranče, pa to radite iznad zdjelice ili dubokog tanjura.
U velikoj posudi s vodom prelomite nar na pola i izvadite mu bobice. Nakon što ga očistite, procijedite kroz sito.
Izvadite komade piletine iz posude za pečenje, servirajte na pladanj ii vratite ga u isključenu pećnicu. Tekućinu iz posude za pečenje ulijte u drugu posudu, zakuhajte i začinite solju i paprom. Dodajte joj filete naranče, sok od naranče koji ste sakupili te sjemenke nara i ostavite da zavrije. Dobivenim umakom prelijte pečenu piletinu i odmah poslužite.
Sličan recept priprema i Lidia Bastianich, američka kulinarska tv zvijezda hrvatskih korijena.
SAVJET VIŠE! Uz ovo jelo sjajno ide bulgur, ali i domaći mlinci. Međutim, možete posegnuti i za provjerenim prilozima - riži na luku ili, pak, pečenim krumpirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....