7 jela u 7 dana

Tjedan uoči Uskrsa spremamo ljutu piletinu, pečenu skušu i raskošni janjeći but s povrćem

 Debbismirnoff/Getty Images/istockphoto
Donosimo prijedloge što spremati za ručak tijekom Velikog tjedna, kao i što poslužiti gostima za Uskrs

Iako smo kalendarski već zašli u proljeće, hladni vjetar i kiša još nas uvijek gurnu natrag u zimu pa nam gode bogata jela poput pečenog pilećeg batka s rižom ili pak mesnih jela na žlicu pa ih nemojte ni ovaj tjedan preskočiti. One dane kada nemate puno vremena, poslužite se brzopoteznim receptima pa tako spremite razne tjestenine, bilo s mesom, ribom ili samo povrćem, što su idealni obroci za kraj radnog tjedna. Burgere od brokule možete i zamrznuti kako biste imali dobro rješenje i za neku drugu priliku. Veliki petak neka bude posvećen ribi pa spremite u pećnici skuše koje možete poslužiti uz cijeli niz ukusnih priloga, a na sam Uskrs spremite slasni janjeći but s pečenim povrćem kako biste počastili obitelj i prijatelje pravom gozbom.


PONEDJELJAK

Započnite tjedan s odličnim ručkom: pileće batke utopite u slasnu marinadu od čilija, senfa, limuna i meda te ih pecite pola sata u pećnici odnosno dok ne dobiju hrskavu i ljepljivu kožicu, a vi dobro pečeno meso. Piletinu pripremljenu na ovaj način poslužite uz rižu s graškom, a dodati možete i druge sastojke po želji. Ako vam ostane pečenog mesa, istrgajte ga pa složite od komadića laganu salatu za večeru!

LJUTI PILEĆI BATCI S RIŽOM

image
Ezumeimages/Getty Images/istockphoto

UTORAK

Tjestenina sa srdelicama brzo je jelo koje će vas podsjetiti na ljeto, gotovo je za čas, a ukusno je i aromatično. Za to su, osim srdela, zaslužni i inćuni, tostirani pinjoli i komorač, a u ovom jelu odlično će se uklopiti i masline, sušene rajčice i kapari pa eksperimentirajte dok ne dođete do svoje savršene kombinacije.

TJESTENINA SA SRDELAMA

image
Uliu/Getty Images/istockphoto

SRIJEDA

Kada se krene temperatura dizati i spuštati i vrijeme postane pravo proljetno i nepredvidivo, najbolje je zagrijati se uz zasitno jelo na žlicu kao što je svinjetina s gljivama iz lonca. Gulaš ove vrste još je bolji idući dan pa ako znate da vas čeka hektični tjedan, pripremite ozbiljniju količinu kako biste imali spreman ručak i za te posebno užurbane dane.

SVINJETINA S GLJIVAMA NA ŽLICU

image
Lilechka75/Getty Images/istockphoto

VELIKI ČETVRTAK

Barem jedan dan u tjednu vrijedi spremiti ozbiljnije jelo od povrća koje će vas bez problema držati sitima satima. Primjer jednog takvog jela su i burgeri od brokule koje možete poslužiti same uz omiljeni umak ili pak staviti s drugim povrćem u meko pecivo te složiti obilni sendvič.

BURGERI OD BROKULE

image
Vaaseenaa/Getty Images/istockphoto

VELIKI PETAK

Riba petkom ustaljeni je ritual, a na Veliki petak je osobito važna tradicija koje se rado držimo. Iskoristite vrijeme i pripremite skušu iz pećnice uz koju možete poslužiti razne priloge, od palente, pirea, blitve s krumpirom ili pak krumpir salate.

SKUŠA IZ PEĆNICE

image
Anna_shepulova/Getty Images/istockphoto

VELIKA SUBOTA

Dok traju pripreme za sam Uskrs, najbolje je spremiti jednostavan ručak koji je brzo gotov, a usto je ukusan i hranjiv. Poslužite se mješavinom različitih gljiva i složite kremasti umak u koji ubacite kratko kuhane rezance. Ručak ćete imati na stolu za čas, a vi ćete se moći pozabaviti farbanjem jaja, pečenjem kolača i drugim zabavnim aktivnostima.

REZANCI S UMAKOM OD GLJIVA

image
Pinkybird/Getty Images

USKRS

Kako ne biste morali na sam Uskrs previše vremena provoditi u kuhinji, složite nabrzinu ovo ukusno jelo kojim ćete počastiti ukućane i goste. Sve što je potrebno jest dobro se pripremiti, staviti meso u pećnicu i pustiti da se dva i pol sata peče, uz tek koju kratku intervenciju tijekom pečenja. Rezultat će biti jelo koje će biti glavna zvijezda vašeg uskršnjeg stola.

JANJEĆI BUT S PEČENIM POVRĆEM

image
Debbismirnoff/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:45