Njoki su klasično talijansko jelo koje se priprema od krumpira, jaja i brašna. Pahuljasti i nježni, jastučaste teksture i blagog okusa, upravo su njoki mnogima omiljeni talijanski specijalitet. Umjesto s krumpirom, možemo ih napraviti i od cvjetače, biti će laganije teksture, ali će se savršeno uklopiti u sva jela s umacima. Evo kako kod kuće napraviti ovaj divan klasik s dodatkom od samo pet jednostavnih sastojaka.
Trebat će vam:
- 1,3 kg cvjetova cvjetače
- 1/2 šalice višenamjenskog brašna (ili glatkog)
- 1 jaja
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1/4 šalice brašna za posipanje radne površine
Priprema
Cvjetaču narezati na cvjetove.
Kuhati ih na pari dok ne omekšaju, a zatim ih ostaviti da se ohlade i da se iscijedi sva suvišna tekućina. Potom cvjetove staviti u gazu i dodatno ih iscijediti.
U zdjeli pomiješati cvjetaču, brašno, jaje, sol i češnjak u prahu i miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Posipati oko 1/4 šalice brašna na radnu površinu i zamijesiti tijesto. Tijesto prerezati na četiri dijela kako biste lakše rukovali njime. Svaki dio razvaljati duguljasto, poput užeta debljine oko 1,5 cm). Svaki izrezati na komade od oko 2 cm. Svaki komad njoka razvaljati vilicom ili između ruku.
U loncu zakuhati posoljenu vodu i dodati njoke. Njoki su kuhani kada isplivaju na vrh - to će trajati samo nekoliko minuta.
Dok se njoki kuhaju, u tavi zagrijati maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Šupljikavom žlicom izvaditi njoke iz vode i dodati ih u tavu. Začiniti češnjakom, mediteranskim biljem (majčina dušica, ružmarin, kadulja) i sušenim rajčicama te ih pažljivo promiješati i ostaviti da se prže s jedne strane kako bi dobili hrskavu koricu. Zatim ih preokrenuti i pržiti dok ne porumene. Poslužiti s ribanim parmezanom.
Kako poslužiti njoke od cvjetače
Njoki od cvjetače sjajno idu s pečenim povrćem poput gljiva i paprika, osim toga, efektno će izgledati na tanjuru. Napraviti možete ove njoke i sa sirom ili ih ispeći u vrućoj tavi s krušnim mrvicama. Također, opcija je na toplom maslacu prepržiti listove kadulje, a zatim im dodati njoke od cvjetače koje ćete kratko prepeći sa svih strana, da dobiju zlatnu boju. Ako ste željni avanture, zašto ne biste uz jelo s njokima napravili lagani pesto umak?
Kako čuvati i zamrznuti njoke od cvjetače
Jednom kuhani, njoki se mogu čuvati pet dana u hermetički zatvorenoj posudi. Nemojte svježe njoke čuvati dugo u hladnjaku jer će postati kašasti. Ako njoke ne planirate kuhati odmah, uvijek ih možete zamrznuti. Jednostavno ih rasporedite na veliki lim za pečenje i stavite u zamrzivač. Nakon što se njoki zamrznu, prebacite ih u vrećicu s patentnim zatvaračem. Ako vam vaš zamrzivač to ne dopušta (zbog manjih dimenzija), možete njoke staviti u veliku zdjelu, posuti ih brašnom i lagano protresti zdjelu da se oblože. Zatim prebacite njoke u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i stavite ih ravno u zamrzivač.
Zamrznute njoke nije potrebno odmrzavati prije kuhanja, a zapravo ih je najbolje ne odmrzavati, jer će se zgrudati od viška vlage. Jednostavno ih skuhajte i popržite u prethodno zagrijanoj tavi s uljem i ostalim aromatičnim začinskim biljem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....