Važno priznanje

Hrvatska među 40 najljepših zemalja na svijetu: Obala Jadranskog mora doista je bez premca

Svjetski ekonomski forum svake godine donosi listu zemalja koje su po svojim ljepotama i kvalitetama ispred drugih

Svaka zemlja na svijetu ima nešto za ponuditi, od lokalne kuhinje, preko prirodnih ljepota do zapanjujuće arhitekture, pa je stoga teško napraviti rang ljestvicu najljepših zemalja na svijetu. Zato je za ovaj izbor bio zadužen Svjetski ekonomski forum. Naime, svake godine objavljuju svoje Izvješće o konkurentnosti (Travel & Tourism Competitiveness Report). Istraživanje je to koje rangira zemlje svijeta na temelju različitih čimbenika, od sigurnosti do očekivanog životnog vijeka, ali i prirodnih ljepota. To istraživanje i izvještaj uzima u obzir pojedinosti poput ukupnog broja životinjskih vrsta, broja mjesta na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i broja zaštićenih ekosustava - a rezultati za prošlu godinu i ovoga su puta zapanjujući. U nastavku donosimo izbor najljepših prema njihovom i prema izboru urednika The Traveler magazina.

image
Unsplash

Na vrhu liste 40 zemalja svijeta smjestila se Australija, čija je prirodna ljepota bez premca, stoji u izvještaju. Prati je Meksiko, dom čak 67 nacionalnih parkova, zemlja s više od 5000 milja obale i krajolicima koji se kreću od pustinja do snijegom prekrivenih vulkana. Na trećem je mjestu Brazil, kojemu ne nedostaje veličanstvenih prizora - bilo da stojite ispod slapova Iguazua, vozite kajak kroz Amazonu ili gledate s vrha Corcovado na Rio de Janeiro. Po ljepoti, prate ih velike zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija i Kanada.

image
Unsplash
image
Unsplash

U društvu najljepših su i Indonezija s nekim od najljepših otoka na planeti, bajkovita Francuska, pomalo divlja ali čudesna Kolumbija, šarolika Španjolska, drevan ali uzbudljiv Japan te Južnoafrička Republika s krajolicima koji su ovdje raznolikiji od divljih životinja. Na popisu su i Tajland sa svojim prašumama, vodopadima, tigrovima i slonovima, ali i Italija koja se može pohvaliti nizom prirodnih ljepota.

image
Unsplash
image
Unsplash

Slijede ih "zemlja čudesa" - Tanzanija, misteriozni Peru, zemlja najljepših prirodnih ljepota - Argentina, "zemlja superlativa" - Venezuela, bioraznoliki Ekvador, divna Malezija, impresivni Filipini i osebujna Kostarika. Iza njih je Vijetnam sa svojim prirodnim ljepotama te bioraznolike Panama i Kenija. Zatim Novi Zeland, Bolivija, Ujedinjeno Kraljevstvo, a onda i Hrvatska.

image
Unsplash
image
Unsplash

"Smještena između Balkana i središnje Europe, Hrvatska je zemlja vapnenačkih špilja, zlatnih polja i bijelih šljunčanih plaža. Najpoznatije vode u zemlji nalaze se u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Sustav je to vodopada, špilja i 16 terasastih jezera koja pokrivaju cijeli spektar plavo-zelene boje. Obala Jadranskog mora doista je bez premca, prošarana s više od 1000 otoka okruženih nevjerojatno čistim morem. Dinarske Alpe pružaju još uzvišenije poglede i doprinose cjelokupnom krajoliku Hrvatske - stjenoviti vrhovi i špilje u blizini obale prelaze u valovito poljoprivredno zemljište u sjeveroistočnoj regiji Hrvatskog zagorja", stoji u opisu.

image
Unsplash

Iza Hrvatske su Island, jedno od najpoželjnijih svjetskih turističkih odredišta, zatim Portugal, zapanjujuće lijepa zemlja, potom Čile koje zauzima neke od najnetaknutijih krajolika na našem planetu, Namibija koja se još uvijek može pohvaliti čistom prirodnom (netaknutom) ljepotom!

Mnoge će iznenaditi, ali Grčka dolazi tek sada, a iza nje su Šri Lanka i Norveška, zemlja ledenjaka, planina, polarne svjetlosti i fjordova . Pri kraju su ostale Turska, Nepal i Švicarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:16