DAŠAK MEKSIKA

Stižu prve sočne rajčice, a mi imamo recept za malo drugačiju varijantu svima omiljenog ljetnog koktela

Barmeni Roman Rabik i Marko Markota s nama su podijelili recepte za koktele s tekilom i meskalom, pa zašto i vi danas ne biste, umjesto klasičnog Bloody Mary koktela, spremili egzotičnu Bloody Mariu?

Nakon što smo pojasnili kako nastaje tekila, a kako meskal, vrijeme je za uživanje u koktelima u kojima su u glavnoj ulozi! Zahvaljujući Romanu Rabiku i Marku Markoti iz tvrtke Alca Zagreb kušali smo ih u nekoliko pića koje možete pripremiti i sami prema receptima koji slijede, no ipak dajte priliku tekili i meskalu i u njihovom izvornom obliku. Svoje kušanje počnite s Bloody Mariom, verzijom poznatog Bloody Mary koktela. Pripremite cijelu litru osnovne mješavine koju ćete koristiti u pripremi samih koktela jer će se sigurno tražiti čaša više i uživajte u okusima!

image
Berislava Picek/Cropix

Mješavina za Bloody Mary

Trebat će vam:
1,5 kg rajčice (veće sorte)
1 glavica češnjaka
200 g stabljike celera
200 g luka
malo maslinova ulja
3 lista lovora
1 suha chipotle chili papričica (po želji)
20 g soli
30 g šećera
6 g svježeg ružmarina
10 kapi Jalapeño ljutog umaka (po želji)
10 ml jabučnog octa
5 kapi Worcestershire umaka
Priprema:

Rajčice, češnjak, celer, luk i maslinovo ulje stavite u lim za pečenje, promiješajte i pecite u pećnici 30 minuta na 180 °C. Izvadite iz pećnice i prebacite u lonac s ostalim sastojcima. Pustite da lagano krčka 15 minuta pa izvadite lovor i ružmarin, prebacite u blender i sve dobro usitnite. Pretočite u bocu i držite tjedan dana u hladnjaku.

image
Berislava Picek/Cropix

Bloody Maria

Trebat će vam:

50 ml tekile
20 ml svježeg soka limete
100 ml mješavine za Bloody Mary
led
Priprema:

Promiješajte sve sastojke u barskoj čaši i procijedite u čašu s ledom. Ako ste vještiji, ulijte sve sastojke u šejker i izlijevajte iz jedne u drugu čašu šejkera iz visine nekoliko puta. Procijedite koktel u čašu s ledom.


image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Kako to izgleda na licu mjesta, u poljima agave u dalekom Meksiku, saznajte u najnovijem magazinu Dobra hrana koji je od 27. lipnjana kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:49