Svibanj je mjesec kada već nestrpljivo čekamo ljetno voće i povrće, bacamo se na planiranje kuhanja zimnice, radimo prve džemove od jagoda i pripremamo prvi orahovac sezone. Na pameti nam je i ledeni vjetar, a dok omiljene bobice ne poprime boju, radimo ledeno nebo. Za ručak kuhamo što jednostavnije i brže, kako bismo što više vremena proveli na otvorenom.
I dok nam je na vrata već pokucao lipanj, radimo pregled naših i vaših omiljenih recepata u svibnju pa ih prenosimo na posljednje proljetne i prve ljetne dane. Jer, za orahovac još nije kasno, slanutak je uvijek dostupan, jagoda još ima, tuna je oduvijek favorit za jednostavan ručak, a starinskim i provjereno dobrim receptima rado se vraćamo. Sve to čeka vas u nastavku. Ovo su najpopularniji recepti Dobre hrane u svibnju.
ORAHOVAC ZA POČETAK I KRAJ
Dok ovih dana prolazite pored stabla oraha, promotrite njegove plodove kako ne biste propustili trenutak da napravite mnogima omiljeno kratko piće koje se, osim kao aperitiv, odlično slaže i uz slatke zalogaje. Ne treba vam previše zelenih oraha, tek osam do 10 komada bit će dovoljno da se ove godine možda i po prvi put upustite u pripremu omiljenog slatkastog alkoholnog pića.
NIJE POPULARAN KAO GRAH, A OD KONZERVE MOŽETE NAPRAVITI ČUDA
Jela sa slanutkom također su vam se prilično svidjela, a s vama se slažemo i mi. Konzerva slanutka idealna je opcija za brzi ručak, bilo u formi salate, popečaka ili variva i, najbolje od svega, koštat će vas manje od jednog eura. Slanutak volimo kombinirati s morskim plodovima, od njega napraviti namaz, kuglice ili grickalice, a recepti za sve nabrojeno i još mnogo više čekaju vas na poveznici u nastavku.
DOK ČEKAMO SEZONU VOĆA ZA LEDENI VJETAR
Za ledeni vjetar sigurno ste čuli, no jeste li znali da postoji prilično sličan kolač pod nazivom ledeno nebo? Naša Slavica Šagolj svojevremeno je s nama podijelila recept za ovaj slatkiš i od tada mu se vraćamo svake sezone jagoda.
NAJBOLJA TJESTENINA S TUNOM
Zaboravite na vrhnje za kuhanje i tjesteninu s tunom napravite po ovom receptu. Garantiramo vam, više se nećete htjeti vratiti na teške i masne umake. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku, a osim pobrojanih, u kombinaciju uvijek možete ubaciti i neke po svojoj želji, poput primjerice malo čilija i drugih začina.
STARINSKA POGAČA
Na kraju, starinska pogača koja se nekada jela na polju jedan je od onih klasika koje, jednom kada probate, kasnije ga se često sjetite. Radi se od brašna, svinjske masti i kiselog vrhnja, a može biti dobar dodatak mesnim jelima, varivima i narescima ili je možete poslužiti uz džemove i druge slatke dodatke. Svestrana šemovečka kelešica baš bi vam se mogla svidjeti.