IZ KUHINJE DOBRE HRANE

Skuhali smo jelo koje će obožavati svi koji vole lazanje, ali ih zbog dugotrajne pripreme ne rade često

Pokušali smo i nismo se mogli prisiliti da napravimo viralnu lazanja juhu, ali smo zato skuhali nešto još bolje

Posljednjih mjesec dana neprestano nailazimo na video recepte za lazanja juhu koji su potpuno zaludili korisnike društvenih mreža. Lazanja juha, naime, postala je toliko popularna da je čak i glazbenica SZA zamolila Dannyja, koji stoji iza profila DannyLovesPasta i autora koji je video pripreme ovog jela objavio prvi, da podijeli recept. Riječ je zapravo o umaku nalik onom za lazanje, u koji se potom dodaje dosta vrhnja, razlomljena tjestenina za lazanje i sirevi, sve zajedno se ukuha te se poslužuje uz žlicu.

Budući da nam je već kod prvog gledanja videa bilo jasno kako Talijani ovo ne bi odobrili, nismo se mogli natjerati da od omiljenog nam jela napravimo juhu, ali smo, inspirirani idejom, napravili lazanje u jednoj posudi. Bez prljanja previše suđa i paljenja pećnice, ovo jelo toliko nam se svidjelo da smo ga nedugo zatim i ponovili.

image
Lidija Lončarić/

Baza je zapravo recept za mesni ragu koji smo napravili od luka, mrkve, celera i mljevene junetine, dodali smo i vino, malo koncentrata rajčice i dosta začina, sve zalili mesnim temeljcem pa pustili da se krčka dva sata. Potom smo svježe listove za lazanje narezali na debele rezance i pred kraj kuhanja ubacili ih u lonac. Na kraju smo tjesteninu dodavali u slojevima, između kojih smo stavili mozzarellu, te sve posipali ribanim parmezanom.

Poslužili smo odmah i navalili na tanjur sjajne pašte koja je okusom zbilja podsjetila na lazanje te zaključili kako bismo idući put, kada ćemo ipak imati malo više vremena, u slojeve s mozzarellom dodali i malo bešamel umaka kako bi cijela stvar bila još bogatija i kremastija.

Potpuni recept za lažne lazanje iz jednog lonca donosimo u nastavku.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

1 veća glavica luka
2 mrkve
1 korijen celera
400 g mljevene junetine
2 grančice timijana
šaka svježeg ili malo suhog bosiljka
1 žlica koncentrata rajčice
200 ml vina
mesni temeljac
sol i papar
100 g mozzarelle
50 g ribanog parmezana
ulje i maslac

image
Lidija Lončarić/

Priprema:

U tavi s debelim dnom najprije zagrijte ulje. Dodajte i kockicu maslaca pa na tome pirjajte sitno sjeckani luk. Pustite da poprimi boju, a potom dodajte meso. Pirjajte dok meso ne poprimi boju. Na to dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pirjajte 10-ak minuta, dodajte začine i koncentrat rajčice pa dodajte vino. Pustite da alkohol ispari i potom dodajte temeljac toliko da prekrije meso i povrće. Na pola poklopite i pustite da se krčka sat do dva sata, uz povremeno miješanje i podlijevanje temeljcem ako je to potrebno.

Pred kraj kuhanja, svježu tjesteninu za lazanje narežite kuhinjskim škarama ili nožem na deblje trakice i ubacite u lonac. Kuhajte dok ne omekšaju i dok se ne stvori gusti, ljepljivi umak. Maknite s vatre.

U dublju zdjelicu ili tanjur stavite malo umaka i tjestenine, dodajte komadiće mozzarelle pa opet dodajte tjesteninu. Postupak ponavljajte do vrha i pospite ribanim parmezanom. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:43