Za falafel će vam trebati:
500 g suhog slanutka
300 g luka
20 g češnjaka
20 g kumina
20 g svježeg korijandera
20 g svježeg peršina
sol i papar prema želji
KORAK 1.
Pripremite sve sastojke, trebat će vam suhi slanutak koji ste prethodno namočili, luk, češnjak, kumin,svježi korijander, svježi peršin, sol i papar.
KORAK 2.
U multipraktik ili blender najprije ubacite luk, češnjak, korijander i peršin.
KORAK 3.
Usitnite pa prebacite u veću zdjelu.
KORAK 4.
Zasebno usitnite i slanutak, ostaviti možete i pokoji komadić kako bi tekstura bila zanimljivija.
KORAK 5.
Sve zajedno dobro promiješajte.
KORAK 6.
Oblikujte kuglice ili pljeskavice.
KORAK 7.
Pržite u ulju na temperaturi od 170 stupnjeva. Poslužite odmah.
Za flatbread ili brze lepinjice iz tave trebat će vam:
600 g glatkog brašna
400 g brašna 00
15 g kvasca
20 g šećera
15 g soli
500 ml tople vode
KORAK 1.
U posudi pomiješajte malo vode, kvasac i šećer, i pustite da stoji na toplom. Kada se kvasac digne, i na površini se pojave mjehurići ili pjena, pomiješajte ga s mješavinom brašna, ostatkom vode i soli. Zamijesite tijesto. Pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko sat vremena, ili dok se ne udvostruči.
KORAK 2.
Oblikujte kuglice, razvaljajte ih i pecite 2-3 minute sa svake strane na suhoj tavi.
KORAK 3.
Dobiveni kruščić premažite humusom ili drugim umakom.
KORAK 4.
Dodajte povrće prema želji i okruglice od slanutka.
KORAK 5.
Smotajte falafel i poslužite još toplo. Odlično se slaže uz krumpiriće od slanutka i vegansku majonezu od aquafabe.