Evo kako iskoristiti pečene paprike!
Pašteta od oraha i pečene paprike
Sastojci:
200 g pečene paprike 200 g oraha 10 listića kadulje morska sol svježe mljeveni crni papar |
Priprema:
Orahe potopite u hladnu vodu i ostavite da stoje 8 sati ili preko noći. Stavite ocijeđene orahe i pečene paprike u teglicu, dodajte listiće kadulje, sol i papar i 2 žlice vode i usitnite štapnim mikserom u finu pastu. Po potrebi dodajte maslinovog ulja.
Tart s pečenim paprikama
Sastojci za tijesto:
150 g brašna 50 g mljevenih oraha 50 g sitno sjeckanih oraha ½ žličice soli 1 žličica ružmarina 1 žličica majčine dušice 120 g maslaca 1 jaje |
Pomiješajte sve suhe sastojke i u njih dodajte jaje i listiće hladnog maslaca. Zamijesite tijesto i ostavite ga u hladnjaku da odmori na oko sat vremena. Razvaljajte tijesto i prebacite ga u protvan za tart. Izbockajte ga vilicom i stavite peći na 180°C oko 15 minuta.
Sastojci za nadjev:
100 g mortadele 100 g kobasice 3 mesnate pečene crvene paprike 250 g fete 3 jaja 200 g kiselog vrhnja 120 ml mlijeka |
Na dno pečenog tarta rasporedite mortadelu. Preko nje papriku, pa onda dvije trećine fete. Preko stavite kobasicu i prelijte mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka. Pospite ostatkom fete. Pecite na 200°C oko 30-40 minuta.
Namaz od pečenih paprika i rajčice
Sastojci:
1,6 kg zrelih slatkih rajčica 1 kg crvenih paprika 1-3 čilija 2 glavice luka 6 žlica maslinova ulja 5-6 prstohvata krupne morske soli 5-6 prstohvata suhih začina po želji (origano, majčina dušica, bosiljak, ružmarin) 7 češnjeva češnjaka |
Priprema:
Upalite pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva, najbolje bi bilo ako imate opciju da rade samo gornji grijači. U dublji pleh poslažite prepolovljene rajčice (izrezani dio dolje), očišćene i izrezane paprike te čili paprike i četvrtine očišćenog luka. Pospite krupnom soli i začinima te pokapajte maslinovim uljem. Stavite na najgornju prečku i pecite dok povrće ne postane malo nagoreno. Potom izvadite iz pećnice, stavite u posudu i usitnite štapnim mikserom. U posudi u kojoj ćete kuhati pržite sjeckani češnjak na maslinovom ulju. Pazite da ne zagori, odnosno, kad zamiriše, ulijte blendane sastojke. Dodajte sol. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje otprilike sat vremena. Namaz napunite u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i zatvorite limenim poklopcima. Staklenke okrenite da stoje na poklopcu pa ih nakon pet minuta vratite u prvotni položaj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....