U aktualnom broju magazina Dobra hrana, chefica Ana Ugarković uredniku Dobre hrane Gordanu Zečiću otkrila je mnogima dosad nepoznate detalje iz svog života, ali i podijelila nekoliko recepata. Do sada smo vam već otkrili onaj za fantastičan galette sa šljivama, a sada je na redu i recept za humus s pečenim paprikama, ukiseljenim lukom i mentom.
Budući da je miris pečenih paprika nešto čemu zbilja ne možemo odoljeti, ovo smo jelo odlučili ponoviti i u svojoj kuhinji. U slučaju da ste i vi ljubitelj, a teško odolijevate i kremastom namazu od slanutka, svakako vam savjetujemo isto. A dok čekate da navalite na svoj namaz za doručak, večeru ili druženje s ekipom, naša je preporuka i da se bacite na čitanje dobrog štiva. Primjerice, novog broja magazina Dobra hrana koji vas još uvijek čeka na kioscima. Detalje potražite ovdje.
Za humus će vam trebati:
450 g kuhanog slanutka
100 ml soka od limuna
2 režnja češnjaka
125g tahini (pasta od sezama)
oko 50 ml ledene vode
1/2 žličice mljevenog kumina
1 žlica maslinovog ulja
sol
Priprema:
U blenderu izmiksajte sve sastojke, dodajući još ledene vode ako je potrebno, da bi se dobio kremast i gladak hummus.
Za rog paprike:
5 crvenih rog paprika
sol
extra djevičansko maslinovo ulje
sirup (melasa) od nara
Priprema:
Zagrijte dobro grill ili željeznu tavu i pecite paprike na jakoj vatri, rotirajući ih, dok koža na njima potpuno ne pocrni. Ostavite ih u poklopljenoj posudi dok se malo ne ohlade. Pažljivo ogulite vanjsku kožicu i uklonite sve koštice. Posolite papriku, začinite s sirupom od nara i prelijte maslinovim uljem.
Za ukiseljeni luk:
2 glavice ljubičastog luka
150 ml rižinog octa
1/2 žlice šećera
1/2 žlice soli
Priprema:
Razrežite glavice luka na pola, te polovice razrežite po sredini i zatim na ploške debljine oko 5mm. Pomiješajte ocat sa soli i šećerom i prelijte preko luka. Ostavite najmanje 4 sata, dok luk ne dobije lijepu ružičastu boju.
Serviranje:
listići svježe mente
Za serviranje, "premažite" hummus po tanjuru, narežite pečene paprike na kockice i rasporedite po hummusu, posipajte s mariniranim lukom i listićima mente. Na kraju sve to velikodušno zalijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....