Sastojci (za dvadesetak komada):
Prva smjesa:
200 g blanširanih badema
150 g šećera
25 g pšeničnog brašna tip 00 ili glatkog pšeničnog brašna tip 550
1 ampula arome gorkog badema
sitno ribana korice od 2 naranče
Posebno pomiješati pa dodati prosijavanjem gornjim sastojcima:
10 g šećera u prahu
10 g pšeničnog brašna tip 00
2 g amonijevog hidrogenkarbonata ili sode bikarbone
pola žličice praška za pečenje
Sirup:
30 g šećera
10 g vode
*da, nije greška, treba vam taj mrvičak sirupa
Nakon 12 sati dodati:
10 g vanilin šećera u prahu
zeru vanilije ili ekstrakta vanilije
1 bjelanjak
Za valjanje i formiranje kolačića:
šećer u prahu pomiješan s malo škrobnog brašna
Priprema:
Najprije blanširajte bademe: stavite ih u lonac, prekrijte vodom, kad prokuhaju promiješajte pa procijedite i isperite pod hladnom vodom, potom im odstranite opnu. Stavite bademe u pećnicu zagrijanu na 50°C i sušite ih oko 10 minuta, potom ih sameljite, ali pazite da ne pregrijete aparat (multipraktik, mlinac za kavu) kojim radite kako bademi ne bi počeli puštati ulje od topline. Možete koristiti i kupovne mljevene blanširane bademe. Mljevene bademe prebacite u posudu u kojoj ćete raditi smjesu, dodajte im brašno, ribanu koricu naranče, šećer i ampulu arome gorkog badema (ako nemate, preskočite). U drugoj posudi izmiješajte šećer u prahu, brašno, amonijev hidrogenkarbonat ili sodu bikarbonu i prašak za pecivo, pa tu smjesu lagano prosijte u smjesu s bademima i sve dobro izmiješajte. Napravite sirup: u posudu stavite šećer i prelijte ga vodom. Zagrijavajte lagano bez miješanja. Čim se šećer otopi, sirup je gotov. Ne smije zakuhati. Prohladite sirup, ne smije biti vruć, već mlak i dodajte ga smjesi od badema. Dobit ćete lagano vlažnu smjesu, ali nepovezanu, više pjeskastu. Neka vas to ne brine, tako treba biti. Posudu sa smjesom pokrijte vlažnom krpom, ali pazite da krpa ne dodiruje smjesu. Ostavite na sobnoj temperaturi da smjesa pokrivena krpom odmara 12 sati (smjesu pripremite ili ujutro ili navečer pa pustite da odstoji). U odstajalu smjesu dodajte pastu ili ekstrakt vanilije i šećer u prahu te lagano izlupani bjelanjak (izlupajte ga ručno da se lagano zapjeni i pobijeli). Rukama dobro izradite smjesu, da se svi sastojci dobro povežu. Prebacite na radnu podlogu koju ste lagano posuli šećerom u prahu pomiješanim s malo škrobnog brašna (gustina). Napravite valjak promjera 5-6 centimetara i režite kolačiće debljine 1 cm. Svaki kolačić uvaljajte u smjesu od šećera u prahu i škrobnog brašna te rukama ili uz pomoć dva nožića formirajte oblik romba. Svaki kolačić bi trebao težiti između 25 i 30 grama. Tako pripremljene kolačiće stavljajte na pripremljeni pleh prekriven papirom za pečenje i prije pečenja ih obilato pospite šećerom u prahu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 140°C (ventilacija) između 15 i20 minuta (ovisno o pećnici). Pečeni su kad počnu pucati po površini, a još su mekani na dodir (hlađenjem se stvrdnu). Izvadite ih na rešetku za hlađenje i skroz ohladite pa složite u limenu kutiju ili staklenu posudu s poklopcem. Ili ih odmah poslužite. Keksi su izrazito mekani i aromatični.
BADEM KEKSIĆI
Ricciarelli: Pripremite mekane i aromatične tradicionalne talijanske kekse
Autorica kuharice Mrvu ovog, zeru onog s nama je podijelila recept za tradicionalne talijanske kekse
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....