FORA

Klinci otkidaju na kekse Olivere Vlah,a posebno se vesele medenjacima oslikanim likovima iz bajki

 Oli Cookies
Ukrasite blagdanski stol ukrašenim hrskavim slatkišima koji ćete poželjeti sačuvati

Kako je Instagram izvor inspiracije mnogima, tako i nas često privuku profili na kojima se na kreativan način priprema hrana, bilo da je riječ o slanim jelima i grickalicama ili pak tortama i slatkišima. Ususret Uskrsu, pozornost su nam zaokupili keksići Olivere Vlah koja na profilu @oliecookies svojim pratiteljima pokazuje kako je spojila talent za crtanje i vještinu ukrašavanja medenjaka pomoću kraljevske glazure (engl. royal icing).

image
Oli Cookies

Tko se ikada uhvatio u koštac s kraljevskom glazurom jako dobro zna da kod nje nema puno mjesta za pogreške jer ona traži preciznost i mirnu ruku. Upravo se Olivera Vlah, inače Makedonka udana za Hrvata, time može pohvaliti pa tako u svom domu u Zagrebu oblikuje i ukrašava kekse sezonskim motivima, od Djeda Božićnjaka za Božić i Kupida za Valentinovo do zečića i pilića koji će ovaj Uskrs krasiti brojne zagrebačke blagdanske stolove. U Zagreb ju je dovela ljubav prema današnjem suprugu, ljubav prema umjetnosti koju gaji još iz djetinjstva odvela ju je u slatki svijet keksa.

image
Olivera Vlah
Oli Cookies

-Dugo sam gledala i istraživala rad s kraljevskom glazurom pa sam se tijekom trudnoće tome odlučila više posvetiti. Kekse s glazurom radim već dvije godine - objasnila nam je Olivera kojoj ne smeta što izrada keksa ponekad traje malo i duže: - Sve ovisi o zahtjevnosti keksa. Glavni dio je sušenje glazure jer dok se jedan dio ne osuši kako spada, nemoguće je nastaviti rad. Sušenje glazure traje dosta dugo, pa se tako i medenjak malo dulje izrađuje, ali s vremenom i praksom odradim ih dosta brzo - nasmijala se.

image
Oli Cookies

Podloga za ukrašavanje su medenjaci ili keksi s maslacem, ovisno o željama. Kaže da je tajni sastojak puno ljubavi, a kod glazure, koja se inače radi od bjelanjaka, šećera u prahu, limuna i ekstrakta vanilije ističe da je najbitnije savladati dobivanje prave konzistencije glazure jer ona ne smije biti ni previše tekuća, ni previše čvrsta. Jednom kad to savladate, sve ostalo je lako. Ima li kakav trik još u rukavu, zanimalo nas je: - Kada se nalije glazura, keksići se odmah stavljaju na sušenje u pećnicu ili dehidrator. Najbitnije je pri procesu sušenja da se medenjak ne pomiče, jer inače dolazi do pucanja glazure. Na primjer, vanjski dio zna biti osušen, dok unutrašnjosti glazure nije pa na to treba pripaziti - objašnjava i dodaje: - Kod ukrašavanja uvijek nastojim da to bude unikatno. Trebalo mi je skoro godinu dana da se usavršim u tehnikama ukrašavanja, uključujući i izradu portreta od kraljevske glazure i jestivih boja. Njena konzistencija je slična onoj paste za zube, tako da treba vježbati i isprobavati jer se tako sve savlada.

image
Oli Cookies

Kada isporuči narudžbu keksića, vesele je reakcije njenih kupaca: - Ljudi su jako sretni kad ih vide. Često mi kažu da su još ljepši uživo, ali i da neće nikome dati da ih pojedu. No, to bi bila šteta - zaključila je uz smijeh.

Osim na Instagramu, rad Olivere Vlah možete pratiti i na njezinom Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:15