Kada vam ponestane ideja za ručak petkom, a baš vam se jede nešto riblje što će voljeti i najmlađi za stolom, razmislite o tome da napravite polpete. Volimo ih zato što su idealni za iskoristiti ostatke ribe od prethodnog dana, ali i zato što su hrskavi i slasni, a kao takvi idealna su zamjena za kupovne riblje štapiće.
U nastavku vam zato danas ostavljamo recept za jednostavne polpete koje smo servirali s palentom i umakom od avokada i cherry rajčica, a tu je i recept za polpete od lososa, koje vrlo lako možete ubaciti i u pecivo, dodati umake po želji pa napraviti fine burgere.
POLPETE OD OSLIĆA
"Ove sočne polpete s umakom od avokada i palentom toliko su dobre da sam ih jela dva dana za ručak i pri zadnjem zalogaju skoro pustila suzu. Svakako ću ponoviti, a vama savjetujem isto", napisala je novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić u svom receptu za polpete od oslića.
Nemamo što dodati, osim da je u pitanju prilično jednostavno jelo koje možete pržiti u ulju, ali i ispeći u pećnici ili fritezi na vrući zrak. Osim toga, polpete možete i oblikovati pa smrznuti i vaditi po potrebi, što će biti posebno dobra ideja na užurbane, sve kraće dane koji tek dolaze.
POLPETE OD LOSOSA
Ako vam je, pak, pri ruci pakiranje smrznutog lososa i više nemate ideja kako ga pripremiti, ovaj recept Nastasje Chiare Petrić mogao bi biti pun pogodak. U pitanju je, zapravo, zdravija varijanta ribljih burgera koji su najbolji kada ih se upakira u meko pecivo i posluži uz hrskavu, svježu salatu od kupusa. Ove polpete također možete pripremiti unaprijed, smrznuti ih u jednom sloju pa prebaciti u vrećicu za zamrzavanje i koristiti po potrebi. Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
350 g fileta lososa
30 g mljevenih zobenih pahuljica
1 mali luk
1 režanj češnjaka
sol i papar
3-4 žlice krušnih mrvica
malo maslinova ulja
pecivo
kremasta salata od kupusa, rikola, ljubičasti luk
Za salatu od kupusa:
naribani ljubičasti i bijeli kupus
naribana mrkva
par žlica milerama
sok pola limuna
malo maslinovog ulja
malo soli i papra
Priprema:
Filete lososa bez kože stavite u blender i nekoliko puta razradite do mekše teksture. Vrlo sitno nasjeckajte luk i češnjak, a zobene pahuljice sameljite u brašno. Spojite sastojke te ih začinite solju i paprom. Zatim ostavite smjesu da odstoji oko pola sata. Izradite polpete i uvaljajte ih u krušne mrvice. Stavite ih na papir za pečenje, premažite maslinovim uljem i pecite na najvišoj poziciji oko 35 minuta na 210 Celzijevih stupnjeva, s time da ih na polovici pečenja okrenite ne drugu stranu. Sastojke za salatu dobro izmiješajte pa ju ohladite barem pola sata prije serviranja. Burgere od lososa stavite u tostirano pecivo s kremastom salatom, rikolom i ljubičastim lukom pa ih poslužite s krumpirićima iz pećnice i svježom rajčicom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....