Priprema: 12 minuta • Pečenje: 25 minuta • Porcija: 4
Trebat će vam:
500 g svježih ili smrznutih njoka
25 g ribanog svježeg parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina
1,5 žlica maslaca
2 žlice oštrog brašna
1 režanj češnjaka
½ žličice soli
prstohvat crnog papra
prstohvat muškatnog oraščića
375 ml mlijeka
85 g topivog sira
25 g mladog luka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Premažite posudu za pečenje od 18 do 20 cm maslinovim uljem.
Zakuhajte posoljenu vodu u loncu i skuhajte njoke prema uputama. Ocijedite njoke ili ih šupljikavom žlicom izvadite u zdjelu i ostavite sa strane.
U srednje velikom loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i kratko miješajte pa dodajte brašno i začine. Dodajte mlijeko i miješajte dok se umak malo ne zgusne. Isključite vatru i umiješajte ribani topivi sir dok ne nastane glatki umak. Ako je pregust, dodajte još malo mlijeka, ali imajte na umu da će se umak dodatno zgusnuti pečenjem i stajanjem. Umiješajte kuhane njoke i mladi luk.
Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Površinu pospite svježim parmezanom i nasjeckanim peršinom. Pecite dok njoki ne porumene, pazeći da ne izgore.
Pustite nekoliko minuta da odstoje pa poslužite.