CHEFOVSKA POSLA

Recept Matije Bregeša za rižoto s kamenicama, dashijem i morskom šparogom

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Chef za čijeg je mandata paški Boškinac dobio prvu michelinovu zvjezdicu, prihvatio je izazov i osmislio pet jela od kamenica

• 40 g ljubičastog luka
• 5 g češnjaka
• 2 žlice maslinova ulja
• 50 g maslaca
• 50 ml bijelog vina
• 180 g riže
• 1 litra dashija
• 10 g salikornije
• 2 g katsuobushija

Za ukrašavanje:

• ukiseljena salikornija
• cvjetovi sljeza
• limunski timijan
• katsuobushi

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Prvo prepržite luk, a zatim i češnjak na maslinovu ulju. Dodajte rižu i tostirajte je. Zatim podlijte bijelim vinom. Vrlo je važno da dashi kojim podlijevate rižu bude na temperaturi blizu ključanja. Rižu pomalo podlijevajte uz kontinuirano miješanje dok ne bude kuhana, a prema želji dodajte soli. Kada je riža kuhana, dodajte kamenice te malo-pomalo maslac neprekidno miješajući, tj. mantekirajući. Prilikom posluživanja na vrh rižota stavite ukiseljenu salikorniju, cvjetove sljeza, limunski timijan i katsuobushi. Za jednostavniju varijantu možete koristiti i svježu salikorniju. Ako se odlučite za ukiseljenu verziju, neka odstoji preko noći u mješavini od 200 ml alkoholnog octa, 400 ml vode, 150 g šećera, 2 g anisa i 2 g lovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30