Francuski naziv za ono što se kod nas smatra pitom je - quiche. I on može biti nadjeven slanim, ali i slatkim punjenjem, pa ovisno o izvedbi sjajno prija i uz čašu vina, ali i uz čaj ili kavu. Međutim, kod quichea je, znaju to oni koji ga često prave i vole, mali nedostatak što mu se tijesto brzo posuši i stvrdne pa ga je najbolje pojesti čim prije. No nije to jedini problem. U današnje vrijeme, što zbog zdravlja, što zbog stila života, sve više ljudi ne smije ili ne želi jesti jela s brašnom. To ujedno znači da su im na popisu jela koja preskaču ne samo kruh, peciva, palačinke - iako ih možete napraviti i bez brašna, već i mnogi kolači, jela od tjestenine, pa i quiche.
No, ako vam je nekad poznati quiche lorraine bio omiljeno jelo zbog kojeg vam i danas rastu zazubice, razveselit će vas da ga možete napraviti i bez tijesta s brašnom. Postoji, naime, adekvatna zamjena. I to bilo da radite upravo spomenuti ili quiche s, primjerice, porilukom, gljivama, lososom, kozicama, špinatom, pečenom bundevom ili šparogama i mladim sirom (ili koje god drugo punjenje vam je drago).
QUICHE BEZ TIJESTA
Trebat će vam:
800 - 1000 g krumpira (ovisno o kalupu)
500 - 700 ml creme fraiche ili kiselog vrhnja (ovisno o kalupu)
150 g svježeg sira (ili 100 g svježeg i 50 g briea)
sol, papar
½ žličice muškatnog oraščića
2 glavice luka
2 veće tikvice
1 žličica sušenog timijana
100 g slanine (po izboru)
50 g briea ili plavog sira
Priprema:
Krumpir skuhajte u kori u dobro posoljenoj vodi. Kad je krumpir kuhan ocijedite ga i ogulite pa ga protisnite. To možete učiniti priborom za pire-krumpir, samo vilicom, ili jednostavno tako da kuhani krumpir stavite u kalup za pečenje i pritisnete ga dnom čiste čaše ili posude koja stane u kalup. Jedino je bitno da cijelo dno i stijenke kalupa budu prekriveni krumpirom, kao da ste stavili tijesto.
Ako je potrebno (probajte), dodatno posolite. Za nadjev pomiješajte kiselo vrhnje ili creme fraiche, dodajte sol, papar i ribani muškatni oraščić dobro promiješajte pa na kraju umiješajte i sir.
U tavici na maslinovom ulju propirjajte sitno sjeckani luk i, ako želite, slaninu.
Tikvice operite, narežite na ploške pa lagano posolite i začinite timijanom.
Na krumpir stavite jedan red tikvica, pirjani luk i slaninu, pa smjesu od sira i vrhnja. Ponovite još jednom. Na kraju završite brieom ili plavim sirom narezanim na kockice.
Ovako pripremljen quiche pecite oko 25 do 30 minuta na 180 °C.
Ako, pak, još uvijek niste pronašli onaj prvi recept za Quiche Lorraine, probajte s ovim, nama uvijek uspijeva.
QUICHE LORRAINE
Trebat će vam:
300 g dimljene slanine
2 jaja
100 ml vrhnja
maslinovo ulje
morska sol
svježe mljeveni papar
Za tijesto:
250 g brašna
70 g maslaca
55 g svinjske masti
2 žumanjka
2 žlice hladne vode
Priprema:
Stavite brašno u zdjelu pa dodajte maslac i svinjsku mast, koje ste prethodno razrezali na komadiće, i dvije žlice vode. Mijesite rukama sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Lagano istucite dva žumanjka pa ih dodajte u smjesu. Dobro promiješajte, i to najbolje uz pomoć noža za mazanje, dok ne umijesite kuglu od tijesta. Zatim na lagano pobrašnjenoj površini mijesite tijesto dok ne postane ujednačeno i glatko. Tijesto potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Pećnicu sad zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte pa pokrijte njime dno i rubove posude za pečenje quichea. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i prepržite nasjeckanu slaninu, oko pet minuta.
U zdjeli istucite jaja, vrhnje i začine dok se ne stope u ujednačenu smjesu pa dodajte slaninu. Izlijte na tijesto i stavite peći 35 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 160 ºC pa pecite još 15 minuta.