Iako nam se jednostavnijom opcijom češće čini pržene lignje pojesti na nekoj od provjerenih adresa, one pripremljene u vlastitoj kuhinji sa sobom ipak nose i posebnu čar. Ostaju divno hrskave, a u njima se uživa još vrućima, uz domaći tartar umak i savršeno ispečene krumpiriće. Kada se ipak odlučimo za kućnu pripremu tako već pri prvom zalogaju zaboravljamo nered i miris prženja u zraku koji ostaje nakon ručka i prepuštamo se slasnim zalogajima po samo svom guštu.
GDJE U ZAGREBU POJESTI NAJBOLJE PRŽENE LIGNJE
Kako bi baš uvijek ispale kako treba, isprobali smo velik broj recepata, ulje zagrijavali na određenoj temperaturi i koristili različita brašna, a onda nam je nedavno za oko zapela metoda koja uključuje držanje lignji u mlaćenici, a prije prženja valjanje u kombinaciju običnog bijelog i rižinog brašna. Već nam se na prvu učinila više nego zanimljivom pa u nastavku ostavljamo recept (koji uz male izmjene prenosimo s portala The Kitchn) i nekoliko dobrih savjeta.
Trebat će vam:
450 g lignji
250 ml mlaćenice
Ulje za prženje
125 g običnog brašna
125 g rižinog brašna
1,5 žličica soli
1 žličica češnjaka u granulama
Pola žličice bijelog papra
Limun i tartar
Priprema:
Lignje očistite i osušite ako koristite smrznute, narežite ih na kolutiće i stavite u veću posudu. Prelijte ih mlaćenicom i spremite u hladnjak na 30 minuta do sat vremena. U većoj posudi zagrijte ulje, a u posebnoj posudi pomiješajte brašna, sol, češnjak u prahu i bijeli papar. Dobro promiješajte. Lignje ocijedite, dobro uvaljajte u brašno i pržite dio po dio. Kada lignje ubacite u ulje, odmah ih razdvojite kako se ne bi zalijepile. Pržite minutu do dvije, izvadite iz ulja, stavite na papirnate ručnike, pustite da se lignje kratko ocijede od ulja i poslužite uz limun i tartar umak.