KORAK PO KORAK

Pripremite čvarke i slaninu, danas radimo ove jednostavne, hrskave pogačice

 Biljana Blivajs/Cropix/
Iako ove pogačice neće biti lisnate poput čvarkuša, jednostavnije su za pripremu i jednako slasne

Ako volite čvarkuše, ove pogačice s čvarcima i slaninom ćete obožavati. Napravili smo jednostavniju varijantu omiljenih hrskavih zalogaja koja će uspjeti i najvećim amaterima u kuhinji. Sve što vam treba je brašno, sol, kiselo vrhnje, mlijeko i kvasac, kvalitetni čvarci i slanina. Prije pripreme svakako se pobrinite da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi, a kada pogačice izrezujete, ostatke nemojte baciti već ih oblikujte u štapiće i ispecite. Također, ako pri ruci nemate kiselo vrhnje, koristiti možete i čvrsti jogurt.

Trebat će vam:

1 kilogram glatkog brašna

malo soli

2 jaja

200 grama kiselog vrhnja

300 ml mlijeka

1 kockica svježeg kvasca

malo šećera

400 grama čvaraka

150 grama slanine

Priprema:

U malo mlijeka rastopite šećer i kvasac. Ostavite na toplom kako bi se kvasac aktivirao. U brašno dodajte jaja i sol te aktivirani kvasac. Sve dobro umiješajte. Možete koristiti mikser, ali također sve možete napraviti ručno ukoliko to želite. Dodajte ostatak mlijeka, vrhnje te rukama umijesite tijesto. Pustite ga da se diže na toplom minimalno pola sata, što duže stoji biti će bolje. Nakon što se tijesto diglo, izbijte iz njega zrak te mu dodajte usitnjene čvarke i na kockice narezanu nemasnu slaninu. Sve dobro umijesite. Tijesto razvaljajte valjkom i oblikujte čašom ili kalupom po želji. Premažite čvarkuše žumanjkom te ih ispecite na 180 stupnjeva 30 minuta.

image
Biljana Blivajs/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 16:00