OSVJEŽI SE

Poslužite se našim trikovima i napravite ultimativnu limunadu, plus još 3 korisna recepta

 Deposit Photos/
Kada temperature narastu, osvježenje je najbolje potražiti u čaši hladnog, osvježavajućeg napitka

Vjerujemo kako već imate recept za svoju omiljenu limunadu, možda u nju stavljate samo čisti limun, a možda je volite doraditi zaslađivačima kako bi u njoj uživali baš svi, od onih najmlađih do najstarijih. No, bez obzira na to, pripremili smo recept koji ovog ljeta morate isprobati i koji će vas, uvjereni smo, osvojiti na prvi gutljaj. Priprema vam neće oduzeti previše vremena, a odjednom možete napraviti veće količine pa ih spremiti u hladnjak i koristiti po potrebi. Limunadu je najbolje spremiti u staklene boce, a dobra ideja svakako će biti i ponijeti je u torbi pri svakom izlasku iz stana ili kuće.

image
Deposit Photos/

Odličnu limunadu smo nedavno popili u jednom bratislavskom kafiću i po uzoru na upravo taj primjerak osvježavajućeg napitka, osmislili recept kojem se ovog ljeta neprestano vraćamo. Za pripremu će vam trebati malo meda, limunov sok i dodaci poput mente, timijana i đumbira. Napraviti je možete s običnom vodom, ali i zaigrati se pa sirupu dodati mjehuriće kako bi vas napitak osvježio još više. U nastavku ostavljamo nekoliko dobrih savjeta, a tu su i recepti za već isprobane limunade.

image

Limunada iz kafića black. u Bratislavi

Privatna Arhiva/

Kako dobiti još više soka iz limuna?

Kada je limun tvrd, čini se nemoguće iz njega dobiti dovoljno soka. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da iz agruma izvučete što više tekućine. Najbrži i najjednostavniji bit će rolanje limuna. Stavite ga na radnu površinu i nekoliko puta čvrsto zarolate šakom. Limun će tako lakše otpustiti sokove.

image
Deposit Photos/

Drugi vrlo jednostavan trik bit će ubaciti limun u toplu vodu ili mikrovalnu na 20 sekundi. Na taj će način limun postati mekši i bit će ga lakše istisnuti. Ako ga zagrijavate u mikrovalnoj, nemojte ga rezati odmah po vađenju, već pričekajte koju minutu i nikako ga nemojte zagrijavati više od 20-ak sekundi.

Ako pri ruci nemate nikakav alat koji bi vam mogao pomoći kod cijeđenja, razmislite o tome da limun razrežete po dužini, umjesto na klasičan način. Na taj ćete ga način također lakše istisnuti i dobiti više soka.

Što koristiti umjesto meda?

Umjesto meda uvijek možete koristiti i šećer te od njega najprije napraviti gusti, ljepljivi sirup, a tek onda ga pomiješati s vodom. Sirup napravite tako da sve sastojke pomiješate zajedno i kuhate na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pustite da sirup odstoji pola sata, procijedite ga, spremite u staklenku i držite u hladnjaku. Dobar izbor bit će i agavin i javorov sirup ili pak kokosov šećer.

Konačno, što mi treba za dobru limunadu i kako je napraviti?

U posudi pomiješajte nekoliko žlica meda, limunov sok i stavite na laganu vatru kako bi se svi sastojci lakše povezali. Dodajte i naribani ili na komadiće nasjeckani đumbir. Pustite da se med u potpunosti otopi, ali ne i da zavrije pa dodajte listiće mente ili timijana. Trebali biste dobiti tek mlaku, gustu tekućinu. Pustite da dobiveni sirup odstoji 30-ak minuta, a potom ga procijedite i pomiješajte s običnom ili mineralnom vodom. Poslužite uz kockicu leda. U čašu svakako ubacite grančicu timijana ili listić mente, pa čak i malo ružmarina. Dat će sasvim novu dimenziju vašem napitku.

Tri ljetna favorita

Ako od limunade ipak tražite nešto više, iskoristite zadnje jagode, kombinirajte ih s limunom i rabarbarom i napravite osvježavajući napitak stvoren za sparne ljetne dane. Razmislite i o pripremi limunade s đumbirom, ali i o predobrom ljetnom napitku s limunadom i roseom.

LIMUNADA S JAGODAMA, RABARBAROM I LIMUNOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

LIMUNADA S ĐUMBIROM

image
Ustupljena Fotografija/

LIMUNADA S ROSEOM

image
Marko Miscevic/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:18