OMILJENI MJESEC

Početak prosinca nikad nije bio slađi! Danas radimo sočnu baklavu s bademima i spekulas keksima

 Jelena Markota
Jelena Markota, na Instagramu poznatija kao eardur, s nama je podijelila recept za malo drugačiju baklavu

Za kalup ~15 cm*20 cm trebat će vam:

300 g tankih kora za pite
250 g rastopljenog maslaca ili margarina (za vegansku varijantu)
280 g mljevenih badema
50 g šećera
120 g mljevenih Speculaas keksa

Sirup:

50 g šećera
2 dl vode
Kora i sok 1 naranče

Priprema:

Za nadjev pomiješate kekse, bademe i šećer u jednoličnu smjesu. Kore izrežite prema kalupu koji koristite te ga premažite rastopljenim margarinom. Složite četiri kore jednu na drugu i svaku premažite s malo margarina. Pospite koru tako da je cijela prekrivena tankim slojem nadjeva od mljevenih badema, šećera i mljevenih Speculaas keksa. Prekrijte s dvije kore premazane margarinom. Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite. Na kraju prekrijte s četiri kore premazane margarinom. Baklavu lagano pritisnite i stavite u hladnjak na 15 minuta tako da je lakše zarežete u uzorak po želji. U 2 dl vode otopite šećer pa dodajte oguljenu koru naranče. Prilikom guljenja pripazite i uklonite bijeli dio kore jer je gorak i može utjecati na okus sirupa. Ostatak iscijedite da dobijete sok te dodajte i njega. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Izvadite baklavu iz hladnjaka i narežite oštrim nožem. Pecite 15 minuta na 170 °C pa snizite temperaturu na 140 °C i pecite još 20 minuta. Još vruću pečenu baklavu prelijte toplim sirupom. Prije posluživanja ostavite baklavu da odstoji nekoliko sati da se sirup upije.

image
Jelena Markota
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 06:12