Koliko vam je puta tijekom radnog dana zamirisao picek s mlincima, ali nije bilo šanse da se upustite u potragu za picekom, pa za mlincima, a onda još i čekate nekoliko sati da se sve ispeče? Sve mi je jasno i sve znam pa sam osmislila kako pripremiti ovaj omiljeni klasik, ali u tavi.
Za razliku od klasične pripreme, za ovaj recept bit će vam dovoljno do sat vremena. Možda picek neće biti jednako slastan (što uvijek pripisujemo i tom dugom, sporom pečenju), ali će biti nevjerojatno ukusan i poželjet ćete ga pripremiti barem jednom tjedno. Sve što vam treba je malo korjenastog povrća, omiljeni komadi piletine, mlinci i temeljac, ali uvijek možete "varati" koristeći vodu i začine. Ionako nitko ne mora znati, na kraju ćete ipak vi uživati u jelu. U mom slučaju uvijek pomaže miso pasta pa, ako je još nemate u hladnjaku, svakako razmislite o nabavi. Podiže svako jelo.
Najvažnije za kuhanje ovog jela je da se kožica dobro zapeče i otpusti dio masnoće koju će mlinci kasnije upiti te postati slasniji nego što ste mislili da je moguće postići samo pomoću tave. Zapamtite i to da nakon pripreme ovog jela nećete imati kuhinju punu prljavog suđa, već samo jednu tavu koju možete oprati i sutra. Nakon ovako dobrog ručka, zaslužili ste predahnuti!
PICEK S MLINCIMA IZ TAVE
Trebat će vam:
komadi piletine po želji (batak i zabatak su uvijek odlična opcija)
2 mrkve
1 luk
2 režnja češnjaka
1 komadić celera (ako vam je pri ruci, može i lišće)
1 šaka peršina
mlinci
temeljac ili voda
1 žličica miso paste (po želji)
začini po želji (slatka mljevena crvena paprika, timijan, sol s celerom...)
sol i papar
ulje ili mast (plus kockica maslaca po želji)
Priprema:
Na tavi zagrijte malo masti ili ulja i dodajte piletinu koju ste prethodno dobro natrljali solju. Pecite je na strani s kožom na srednjoj vatri oko pet minuta. Zapecite je s drugih strana pa je maknite iz tave. Na isto ulje dodajte luk i mrkvu koje ste narezali na veće komade. Ubacite i očišćene režnjeve češnjaka. Ako ga koristite, dodajte i celer. Zapržite dobro sa svih strana, vratite piletinu i dodajte jedan prst temeljca ili vode. Začinite solju, paprom i drugim začinima po želji. Poklopite ili prekrijte folijom i kuhajte 30-ak minuta. Ako tekućina ispari, dodajte još malo. Kada povrće omekša, mlince natrgajte i prelijte ih vrućim temeljcem (uvijek bolja opcija!) ili vrućom slanom vodom. Iz tave izvadite meso. Mlince dodajte povrću i sve dobro obložite masnoćom i tekućinom iz tave. Vratite meso i pecite još 5-10 minuta da mlinci dobiju koricu s donje strane, a po potrebi dodajte kockicu maslaca. Poslužite uz salatu po želji.