ZA POD ZUB

Ovi hrskavi, slasni zalogaji dovoljan su razlog da u supermarketu, umjesto tortilja, danas kupite rižin papir

Napravite ovo za doručak sebi, svojim ukućanima ili kolegama na poslu i, vjerujte mi, obožavat će vas barem na jedan dan

Zaboravite tortilje i idući put u supermarketu pažnju obratite na rižin papir. Uopće nije skup i neće vam značajno utjecati na tjedni budžet, a bit će pravo otkriće, posebice kada od njega napravite ove hrskave, slasne zalogaje. Priprema je toliko jednostavna da ih možete napraviti i ujutro prije odlaska na posao ili fakultet, a u njih možete upakirati baš sve što vam padne napamet.

Moj izbor ovaj su put bili šampinjoni i posljednje ovosezonske tikvice, dodala sam i malo miso paste za jači okus (možete preskočiti i samo začiniti po svom ukusu), a u dio smjese sam umutila i jaje. Potom sam sve poslužila uz soja sos s tostiranim sezamom i mladim lukom.

image
Lidija Lončarić/

Lagala bih kada bih rekla da sam u ovom jelu uživala polako i cijelim bićem. Jer nisam. Nestale su u roku pet minuta, dok sam ih još fotografirala. I ne žalim ni za čime. Bile su toliko ukusne, slasne, hrskave izvana i kremaste iznutra da bih sve, bez imalo razmišljanja, ponovila već sutra. Zapravo, mislim da i hoću.

Trebat će vam:

8 rižinih listova

1 manja tikvica

5-6 šampinjona

3-4 mlada luka

2 režnja češnjaka

1 žličica miso paste

sol i papar

soja sos

sezam (tostirani)

voda i malo ulja

Priprema:

Na tavi zagrijte malo ulja pa pirjajte najprije polovicu nasjeckanog mladog luka, zatim dodajte sitno sjeckane šampinjone, a potom i sitno sjeckanu tikvicu. Začinite soli i paprom i pirjajte 10-ak minuta. Pred kraj dodajte i protisnuti češnjak. U međuvremenu u malo tople vode umutite miso i dodajte povrću. Pirjajte dok tekućina ne ispari, a zatim ohladite. U veći, dublji tanjur stavite mlaku vodu i žličicu ulja. Umočite rižin papir, pustite da stoji pola minute, dok ne omekša, a zatim ga prebacite na veći plitki tanjur. Odmah isto napravite i s drugim papirom. Na sredinu onog prvog stavite smjesu i zamotajte kao poklon. Izvadite drugi papir iz vode i u njega zamotajte prvi paketić, tako da ima dva sloja rižina papira. Isto napravite i s ostalim rižinim papirima i sve paketiće pecite na malo dobro zagrijanog ulja dok izvana ne dobiju hrskavu koricu. Poslužite uz soja sos s malo tostiranog sezama i mladog luka.

Dodatno!

Dok pirjate povrće, dodati mu možete i razmućeno jaje pa sve zajedno završiti na tavi i takvom smjesom puniti rižin papir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 23:48