Bliži se prvi tjedan rujna i, između pripreme ajvara i slatkih džemova, još uvijek kuhamo lagana ljetna jela od sezonskog povrća. Tjedan tako započinjemo omiljenom rižom s tikvicom, patlidžanom, paprikom i rajčicom, nastavljamo s prejednostavnim, a ukusnim griz njokima, a potom radimo i krem juhu od kukuruza i krumpira. Ovog tjedna radimo i punjene, zapečene tikvice, zatim slasne riblje polpete u umaku od rajčice s krumpir salatom, a za vikend radimo sočnu puretinu za sendviče i piletinu s rajčicom i mozzarellom za prste polizati.
PONEDJELJAK
Pravo je vrijeme da sezonsko povrće iskoristite na najbolji način - napravite prejednostavnu kremastu rižu. Spojite omiljene tikvice, patlidžan, rajčicu i papriku u jednom loncu i poslužite uz zdjelu sezonske salate. Ovaj ćete ručak vrlo vjerojatno poželjeti ponoviti!
UTORAK
Ako do sada niste isprobali griz njoke, mogli bi vas oduševiti već na prvi zalogaj. Odličan su prilog mesnim jelima, no napraviti ih možete i kao zasebno jelo. Uz njih će se također dobro složiti tek šaka lisnate zelene salate, a poslužiti ih možete i uz svježu rajčicu ili krastavce u vrhnju (ili grčkom jogurtu).
SRIJEDA
Dan za ručak na žlicu ovog puta obilježavamo kremastom juhom od kukuruza. Sve što vam treba su dva klipa kukuruza, krumpir, luk i češnjak te začini po želji, a rezultat će biti zdjela preukusne, guste i zasitne juhe kojoj je teško odoljeti.
ČETVRTAK
Što je kraj ljeta bez punjenih tikvica? Ovog puta odlučili smo preskočiti klasičan umak od rajčice i mljeveno meso napravili s kiselim vrhnjem, napunili tikvice, a potom ih dobro zapekli sa sirom. Rezultat je klasičan sezonski ručak s malim zaokretom i, naravno, prazni tanjuri.
PETAK
Ako petkom ne preskačete ribu, razmislite da ovog puta napravite slasne riblje polpete, ubacite ih u umak od rajčice, a potom poslužite s najkremoznijom krumpir salatom. Sve što će vam trebati bit će svježa riba, stari kruh, dobar krumpir, malo grčkog jogurta i majoneze te još pokoji dodatak.
RIBLJE POLPETE S KRUMPIR SALATOM
SUBOTA
Umjesto klasičnih kupovnih narezaka, ovog vikenda ispecite puretinu u začinima, narežite je tanko te cijeli vikend slažite najslasnije sendviče. Poslužiti ih možete i za doručak i večeru. Naravno, ako koji komad uopće ostane nakon bogatog ručka.
NEDJELJA
Volite bruschette? Ovaj ručak mogli biste obožavati. Umjesto kruha koristite piletinu pa je poslužite uz sitno sjeckanu rajčicu s češnjakom i mozzarellom. Za dodatnu dozu hrskavosti, sve zajedno možete posipati tostiranim krušnim mrvicama. Jelo će biti još ukusnije ako ste mrvice napravili sami.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....