LJETNI FAVORITI

Ovog ljeta zaboravljamo na pećnicu i radimo brza i lagana jela gotova u manje od 30 minuta

 Berislava Picek/Cropix
Osvježavajuća jela od povrća, voća, sira i ribe zbog kojih se nećete preznojavati pred štednjakom niti predugo zadržavati u kuhinji

Za sve koji kuhaju ljeti vrijedi univerzalna istina: zbog vrućine ne želimo dugo boraviti u kuhinji. No, to ne znači da se moramo odreći divnih osvježavajućih ljetnih jela, nego samo da nam je potrebna dobra priprema. Osigurajte se tako da u hladnjaku imate dovoljnu količinu svježeg voća, povrća, finih aromatičnih sireva, dimljene ribe ili kozica koje trebaju vrlo kratku termičku pripremu.

Ne libite se iskušati nove kombinacije hladnih jela pa tako rutinske obroke, koje radite po nekom ustaljenom ritmu, malo osvježite. Primjerice, standardnu bruschettu sa cherry rajčicama i mozzarellom, koja zahtijeva pripremu u pećnici, zamijenite još brže pripremljenim jelom u hladnoj varijanti, u kombinaciji ricotte, matovilca, smokava i plavog sira.

BRUSCHETTA SA SMOKVAMA I RICOTTA SIROM

image
Berislava Picek/Cropix

Kuhanu ili pečenu ribu zamijenite dimljenom. Kremastu burratu najčešće viđamo u kombinaciji s rajčicama, a sada je isprobajte s breskvama pečenim na grill tavi. Rolice na bazi povrća i kozica zarolane u rižin papir fini su zalogaj za ljetni ručak ili večernja druženja, a dašak egzotike uvijek zagolica maštu.

BURRATA S PEČENIM BRESKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Uz sve te kombinacije uvijek dobro dođe gutljaj osvježavajućeg napitka, poput našeg bezalkoholnog pića na bazi kokosova mlijeka, piva s aromom đumbira, limete i neizostavnog leda. Ljetne slastice temeljite na jednostavnim namirnicama koje ne zahtijevaju nikakvu termičku obradu. Za podlogu vam uvijek mogu poslužiti usitnjeni keksi ili mljeveno orašasto voće u kombinaciji s medom i otopljenim maslacem koji će sve to dobro povezati. Kremu možete napraviti od tučenog slatkog vrhnja, ricotte ili mascarponea. Dovoljno je dodati malo začina poput paste od vanilije, cimeta ili kardamoma te koju kap limunova soka. Ljeto je stvoreno za uživanje u netom dozrelim plodovima pa se inspirirajte našim editorijalom i stvarajte nove kombinacije okusa.

SALATA S DIMLJENOM PASTRVOM

image
Berislava Picek/Cropix

ROLICE S POVRĆEM I KOZICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

OSVJEŽAVAJUĆI KREMASTI NAPITAK

image
Berislava Picek/Cropix

DESERT U ČAŠI S LJETNIM VOĆEM

image
Berislava Picek/Cropix

LICE S NASLOVNICE

DINJA S PRŠUTOM I RIKULOM

Trebat će vam:

1 manja dinja
100 g rikole
150 g pršuta
150 g dimljenog sira koji možete oblikovati u kuglice
umak od soje
maslinovo ulje
2 - 3 žlice ukiseljenog motra

Priprema:

Dinju narežite na jednake kriške. Na svaki komad stavite listić pršuta i rikole. Sir oblikujte u okruglice ili kockice. Dodajte ukiseljeni motar i sve po želji začinite s nekoliko kapi umaka od soje i maslinovim uljem.

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:40