Recept našeg chefa

Ovako pripremljenu grdobinu sasvim sigurno još niste probali, a fantastična je

Chef Nenad Komes pokazuje nam kako od zamrznute ribe možemo pripremiti ne samo izgledom primamljiv, već i preukusan obrok bez puno muke

I kad ste na kontinentu i nemate vremena za odlazak na ribarnicu, more nije daleko. Naime, nove tehnike zamrzavanja, pogotovo ona koju nazivamo "sea frozen" omogućuje nam da ribu i plodove mora, iako zamrznute, konzumiramo kao svježe, jer su zamrznute odmah nakon ulova, na koćama.

Ovu zanimljivost, kao i mnoštvo savjeta te nekoliko recepata za preukusna jela s potpisom chefa Nenada Komesa možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana, a mi vam u nastavku, nakon njegovog recepta za najslasniji sendvič koji smo u zadnje vrijeme probali i recepta za hobotnicu s rajčicom i kukuruznim kruhom koju je pripremio na hibachi grillu, donosimo i Komesov recept za grdobinu kakvu sasvim sigurno još niste probali, a fantastična je - i izgledom i okusom.

image

Chef Nenad Komes

Berislava Picek/Cropix

GRDOBINA NA CARPACCIU OD VOLOVSKOG SRCA

Trebat će vam:

1/2 repa grdobine, oko 120 g
1 srednja rajčica volovsko srce
1 žlica domaće šalše
1 svježa smokva*
grančica svježeg ružmarina
6-8 ukiseljenih listova kapara ili samo kapara
cvijet soli
sol i papar
maslinovo ulje

*umjesto smokve možete koristiti i krušku ili nektarinu

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Svježi ružmarin sitno nasjeckajte. Odaberite tanjur za posluživanje pa narežite rajčicu i slažite krišku do kriške. Začinite svježim ružmarinom, maslinovim uljem i cvijetom soli, a zatim i ukiseljenim listovima kapara i šalšom.

Rep grdobine narežite na 2 cm debljine (jedan rep dostatan je za dvije porcije), začinite solju, maslinovim uljem i malo svježe mljevena papra. Tavu dobro zagrijte pa rep pecite na maslinovom ulju, sa svake strane, poklopljeno 3 minute.

Kad je pečena, ribu stavite na nekoliko trenutaka u tanjur u kojem se marinirala, pa servirajte na carpacciu od rajčice i posipajte svježe mljevenim paprom i maslinovim uljem.

image

Potražite na kioscima! Dobra hrana, JESEN 2023.

Fotografija: Tomislav Krišto/Cropix; Dizajn: Vesna Veselić

Više recepata za jela sa smrznutom ribom i plodovima mora potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:50