Legendarni korčulanski restoran Adio Mare ove godine slavi 50. rođendan, a za tu su prigodu samo za čitatelje Dobre hrane otkrili neke od svojih recepata. Nakon brudet juhe i makarona s kozicama, donosimo vam recept za jedan od najboljih dalmatinskih tradicionalnih mesnih jela. Iako pašticadu služe u mnogim restoranima i konobama, jednom kad probate pravu dalmatinsku, bit će vam jasno da su sve druge samo (loša) kopija. Slijedite upute po ovom receptu i pripremit ćete ručak zbog kojeg će svi za stolom biti sretni i tražiti porciju više.
PAŠTICADA
Trebat će vam:
Za marinadu:
1000 g goveđeg frikandoa
2000 ml crnog vina
2 jušne žlice kvasine (crveni vinski ocat)
10 zrna papra
1000 g luka
1000 g mrkve
10 suhih šljiva
100 ml prošeka
muškatni oraščić
cimet
3 režnja češnjaka
2000 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
koncentrat rajčice
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Pomiješati sastojke za marinadu i u prikladnu posudu staviti meso, preliti marinadom i marinirati preko noći u hladnjaku.
Sutradan izvaditi meso i u dubokoj posudi na maslinovom ulju popržiti sa svih strana i izvaditi sa strane.
Korjenasto povrće očistiti, luk narezati na krupnije, mrkvu na kolutiće. U istoj posudi popržiti sve korjenasto povrće, dodati koncentrat od rajčice da se malo zapeče te vratiti meso.
Podliti prošekom, a kada ishlapi, dodati suhe šljive, temeljac i začine. Kuhati dok meso ne bude mekano, potom ga izvaditi i narezati na prst debele komade, a povrće zajedno s tekućinom propasirati ili zgnječiti da se dobije gusti šug, po potrebi reducirati.
Vratiti meso te poslužiti s njokima.