Trebat će vam:
šaka pinjola
prstohvat soli
450 g tjestenine
6 žlica maslaca
2 režnja češnjaka
1 žlica naribane limunove korice
sok dva limuna
240 ml gustog vrhnja
360 ml vode od kuhanja tjestenine
70 g ribanog parmezana
sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Zagrijte manju tavu na srednje jakoj vatri, dodajte pinjole i pecite ih uz stalno miješanje dok ne postanu tostirani. Žlicom prebacite pinjole na tanjur i pospite solju. Stavite na stranu. Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu. Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, često miješajući, ali jednu minutu kraće nego za al dente. Odvojite 360 ml vode od kuhanja tjestenine. Dok se tjestenina kuha, u drugom loncu otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte usitnjeni češnjak i pecite oko 30 sekundi dok ne zamiriše. Umiješajte limunovu koricu, limunov sok i vrhnje te miješajte dok se ne emulgira. Pustite da se ohladi na laganoj vatri, često miješajući. Dodajte pola šalice vode za tjesteninu u umak i miješajte dok ne postane gladak i malo se ne zgusne. Pomiješajte ocijeđenu tjesteninu s umakom i dodajte naribani parmezan, pa miješajte dok se ne otopi. Ako je umak pregust, dodajte još malo vode od kuhanja tjestenine dok ne postane ujednačen i kremast. Kušajte i ako je potrebno, dodajte sol. Rasporedite tjesteninu u četiri posude i na vrh stavite pržene pinjole, pospite s još parmezana i svježe mljevenim paprom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....