Kada smo nedavno na portalu Bon Appetit naletjeli na recept za najjednostavniju čokoladnu tortu, odmah nas je zainteresirala pa smo se bacili na detaljno proučavanje. U pitanju je, kako kažu, torta koju može napraviti svatko tko kod kuće ima zdjelu, mikser, vagu ili šalice za mjerenje, nevjerojatno je bogata i čokoladna. Također, preporučuju je kao dobar način za slavlje rođendana pa dodaju čak i kako sve suhe sastojke možete pomiješati u posudi ili vrećici sa zip zatvaračem i držati ih spremne čak do tri mjeseca, a zatim ih koristiti po potrebi.
Osim jednostavne kreme kojom tortu premazuje ekipa iz Bon Appetita, nama se zgodnom i još jednostavnijom idejom učinilo biskvit premazati slatkim tučenim vrhnjem i dodati sloj omiljenog kiselkastog džema. Koristite li klasičnu čokoladnu kremu iz recepta, svakako razmislite i o tome da tortu dodatno ukrasite sjeckanim orašastim plodovima, svježim voćem ili poslužite uz kuglicu sladoleda po želji.
Recept u cijelosti prenosimo u nastavku, a za detaljan postupak pripreme svakako posjetite Bon Appetit.
Trebat će vam:
170 g ulja
167 g brašna
250 g šećera
1 ¾ žličice praška za pecivo
¼ žličice sode bikarbone
1 ½ žličice soli
45 g kakaa u prahu (nezaslađenog)
2 jaja
236 ml mlijeka
1 ¾ žličice ekstrakta vanilije
115 g čokolade (najmanje 64 posto kakaa)
115 g slatkog vrhnja
115 g sirnog namaza (sobne temperature)
30 g šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 165 stupnjeva. Kalup za tortu premažite uljem i na dno stavite papir za pečenje. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u većoj zdjeli. Dodajte i prosijani kakao u prahu. U posebnoj posudi miksajte jaja, ostatak ulja i jednu žličicu ekstrakta vanilije, trebali biste dobiti kremastu smjesu. Pomiješajte suhe i mokre sastojke, dobit ćete gustu smjesu. Mlijeko zagrijte do vrenja pa ga umiješajte u smjesu za kolač. Dobro promiješajte kako se ne bi stvorile grudice. Dobivenu smjesu odmah prebacite u kalup za pečenje, nekoliko puta lupite kalupom po ravnoj površini kako biste se riješili mjehurića i stavite biskvit u pećnicu. Pecite 40 do 50 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe čista. Biskvit dobro ohladite.
Kremu napravite tako da na tavi otopite čokoladu i slatko vrhnje. Pustite da se ohladi. U većoj posudi zatim izmiksajte krem sir i šećer u prahu, dodajte preostalu količinu ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Krem siru dodajte ohlađenu čokoladu sa slatkim vrhnjem i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Biskvit prebacite na tanjur i premažite ga dobivenom kremom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....