ZA POD ZUB

"Ova pogača spaja najbolje od bakine pizze i focaccie! Kada je poslužim gostima, nestaje u trenu"

Ovo jelo najbolji je razlog da nakon ljetne pauze ponovno krenete mijesiti tijesto i upalite pećnicu

Ovu ljetnu pogaču ovog ljeta sam radila triput, i svaki put kad bih je stavila na stol, mojim bi se prijateljima zacaklile oči. Onda bih je počela rezati, mozzarella bi se počela razvlačiti, a ekipa bi gutala sline. Kada bih napokon izgovorila čarobne riječi "poslužite se", za stolom se uglavnom ni o čemu ne bi razgovaralo dok se posuda ne bi ispraznila. Dotad, čulo bi se samo mljackanje.

OK, možda malo pretjerujem, ali ovo je zaista toliko ukusno i nešto što jednostavno morate isprobati ako volite dobru focacciu i bakinu debelu pizzu. Ljetna pogača nešto je između ta dva vječna favorita, a dobra je stvar to što je uvijek možete i nadograditi prema samo svojem guštu. Meni je najdraža sa slatkim rajčicama (i ovaj put biram volovsko srce), dobrom mozzarellom, maslinama, bosiljkom i dosta maslinova ulja, a na kraju je, dok je još vruća i pucketava, natrljam i režnjem češnjaka za još finiji okus.

image
Lidija Lončarić/

Dobra ideja bit će po toploj pogači rasporediti i malo mortadele ili pršuta, a suhomesnate i sirne dodatke uvijek možete poslužiti i na zasebnom tanjuru, uz toplu pogaču. Ako pitate mene, boljeg načina za zatvaranje ljeta jednostavno nema, stoga, palite pećnice i bacite se na miješenje!

POGAČA BOLJA OD PIZZE

Trebat će vam:

350 g brašna

1 žličica suhog kvasca

30 ml mlijeka

220 ml mlake vode

1 žličica šećera

1 žlica soli

2-3 žlice maslinova ulja

rajčice, masline, mozzarella, svježi bosiljak, maslinovo ulje, krupna sol, papar

Priprema:

U posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu i dodajte mlijeko. Dodajte i kvasac te šećer, kratko pomiješajte s mlijekom i pustite da se diže tako smješteno na brašnu. Kada se kvasac zapjeni, dodajte mlaku vodu i zamijesite tijesto. Mijesite dok se svi sastojci ne povežu, a zatim dodajte sol. Ponovno mijesite pa dodajte ulje i zamijesite do kraja. Trebali biste dobiti meko tijesto koje će se lijepiti za prste, ali mijesite ga sve dok ne dobijete glatku kuglu koja se odvaja od stijenki posude. Premažite maslinovim uljem, prekrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Prebacite zatim u posudu za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem. Pustite da se diže još pola do sat vremena, dok se tijesto ne digne. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Po tijestu rasporedite komadiće rajčice, masline, mozzarellu, bosiljak, papar i krupnu sol, prelijte maslinovim uljem i pecite 40-ak minuta ili dok pogača ne dobije boju. Natrljajte češnjakom i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:42