ZA POD ZUB

‘Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za prhku pitu sa šljivama koji sam ikad isprobala‘

Jednom u životu napravila sam prhko tijesto s kojim sam zadovoljna i zato se ovoj piti planiram vratiti što prije

Mogu napraviti domaću tjesteninu, dva dana mijesiti kruh od kiselog tijesta, skuhati grah, gulaš, pečenje i napraviti kiflice, ali stvarno dobru prhku pitu, s kojom bih bila baš zadovoljna, još nisam napravila. Prhko tijesto i palačinke ubrajam u najveće promašaje koje uvijek iznova ponavljam u svojoj kuhinji, nekako u nadi da će baš taj jedan put ipak ispasti kako treba. Palačinke uglavnom uvijek ispadaju kao tortilje, a prhko tijesto se raspada, tvrdo je ili previše žilavo.

image
Lidija Lončarić

Onda sam neki dan naišla na neki njemački recept za pitu od šljiva, pflaumenkuchen, koja mi je zvučala tako jednostavno, a tako ukusno - i dala si još jednu priliku. Ovog puta sve sastojke za tijesto ubacila sam u svoj crveni samostojeći mikser, miksala ih zbilja kratko i dobila lijepo, glatko tijesto koje se ne lijepi i kojim vrlo lako mogu baratati. Nisam ga stavila u zamrzivač, što inače radim kako bih požurila proces, već sam ga strpljivo upakirala u hladnjak i nakon dva sata počela raditi pitu. Ispala je, bez pretjerivanja, zbilja odlično.

image
Lidija Lončarić

Šljive se ne sjeckaju, ne trebate ih čak niti začiniti (ali ja jesam), a u tijesto ćete dodati i malo praška za pecivo kako bi bilo deblje i prozračnije. Rezultat je aromatična pita s pečenim šljivama (a nema puno toga boljeg od pečenih šljiva) i tijestom koje se topi u ustima. I na kraju, želim samo još reći: mama, vidi me, napokon sam napravila fino prhko tijesto!

image
Lidija Lončarić

Trebat će vam:

500 g šljiva
250 g brašna
125 grama hladnog maslaca
1 žličica praška za pecivo
100 g šećera u prahu
1 jaje
korica jednog limuna
sok ½ limuna
ekstrakt vanilije
2 žlice šećera
keksi po želji (najbolje oni s maslacem)

Priprema:

U posudi najprije pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Zatim dodajte na kockice nasjeckani hladni maslac i povežite sve sastojke. Trebali biste dobiti mrvičasto tijesto.

Dodajte jaje, ribanu koricu limuna i mijesite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo da ne postane previše žilavo.

Prebacite tijesto na radnu površinu, umotajte u prozirnu foliju i stavite na barem sat vremena u hladnjak.

Šljive prepolovite i očistite. Pomiješajte ih s malo limunova soka, vanilijom i šećerom.

Kada je tijesto dovoljno dugo stajalo u hladnjaku, izvadite ga i razvaljajte, stavite u kalup i po njemu rasporedite šljive. Pospite keksima koje ste najprije usitnili.

Pecite 40-50 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Izvadite, ohladite i režite na kocke pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:05