Vjerojatno ne postoji jednostavniji, a efektniji kolač od mramornog. Iako se početnicima na prvu može učiniti kao prevelik zalogaj, priprema uopće nije komplicirana, a rezultat je sočan biskvit u dvije boje koji gotovo uvijek prvi nestaje sa stola. Posebno ga volimo i zato što ga vrlo lako možemo nadograditi po želji, u smjesu dodati komadiće orašastih plodova, čokolade ili začine po želji ili preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti voćem, mljevenim keksima ili što god nam dođe pod ruku. U nastavku ostavljamo recept po kojem ga radimo uvijek, a u slučaju da se poželite zaigrati, smjesu uvijek možete rasporediti i u kalup za muffine pa napraviti dvobojne kolačiće.
Trebat će vam:
4 jaja
150 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
300 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
150 ml mlijeka
100 ml ulja
4-5 žlica kakaa u prahu
prstohvat soli
Priprema:
Bjelanjke miksajte dok ne dobijete snijeg, a žumanjke u drugoj posudi izmiksajte sa šećerom. Dodajte vaniliju i sol pa dobro pomiješajte. Žumanjcima potom dodajte ulje i mlijeko, sve zajedno povežite pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Smjesu podijelite na dva dijela i u jedan umiješajte kakao u prahu. U obje smjese dodajte snijeg od bjelanjaka. Trebali biste dobiti lijepu, gustu smjesu za biskvit. U kalup za kolače koji se obložili papirom za pečenje naizmjenice dodajte bijelu i tamnu smjesu. Pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli ne izađe čista. Pustite da se ohladi pa režite.