Prepoznat ćete je po velikim listovima, ali i po nježnoj kombinaciji zelene i ružičaste boje zahvaljujući kojoj se baš uvijek ističe među ostalim biljem u vrtu. Rabarbara pripada staroj sorti bilja, a kućni vrtlari posebno je vole upravo zato što ostalo bilje i povrće u vrtu štiti od nametnika. Iako je mnogi pripisuju onim zaboravljenim sortama, rabarbara se posljednjih godinu dana u velikom stilu vraća u kuhinje pa je tako sve češće viđamo na klupama tržnica, a sve su popularnije i slastice s ovom zbilja posebnom biljkom i u domaćim slastičarnicama. No, svakako je zanimljivo spomenuti, unatoč slatko kiselkastom okusu, rabarbara se zapravo ubraja u povrće.
Listovi rabarbare su otrovni pa se zato kod pripreme jela s ovom elegantnom biljkom koristi samo stabljika. Upakirati se može u nebrojeno mnogo jela, a najpopularnija je u kombinaciji s jagodama s kojima se sjajno nadopunjuje. Tako nije isključeno da ste do sada već isprobali ili barem čuli za pitu od rabarbare i jagode ili pak kakav dobar džem.
Osim toga, od rabarbare možete pripremiti odličan kompot, ubaciti je možete i u muffine ili različite sezonske varijancije biskvit kolača, a dobra ideja bit će i sladoled od rabarbare. Umak od rabarbare dodatno će začiniti čitav niz slastica poput pavlove i pana cotte, a upotrijebiti je možete i kao jedan od slojeva u jednostavnim desertima u čaši.
Osim s jagodama, rabarbara se odlično slaže i sa začinima poput cimeta, anisa i đumbira, posebice kada je riječ o koktelima. Koristiti je možete tako da od nje pripremite gusti šećerni sirup, a zatim je dodati u omiljene osvježavajuće napitke. U nastavku donosimo recept.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....