Danas isprobajte savršenu kombinaciju bosiljka, graška, bulgura i hrskavog tofua. Poznata blogerica Nataša Rajčević, autorica bloga Burbon i borovnice se istoimenog Instagram profila pripremila je idealan ljetni obrok koji je brzo gotov i prepun svježih i aromatičnih okusa. Klasičan bulgur u trenu postaje prava zvijezda (možete koristiti i rižu ili tjesteninu, kvinoju, proso….), a poslužite li ga uz tofu dobit ćete jedan jako zanimljiv cjeloviti obrok u kojem će uživati cijela vaša obitelj. Prošlog mjeseca Nataša nas je naučila kako napraviti preukusan pečeni kupus s umakom od badema.
Sastojci:
( za cca.4 porcije)
- 300 g graška
- 150 g bulgura
- manji ljubičasti luk, narezan
- 2 žlice tahinija
- sok + korica pola limuna
- 3 mlada luka , nasjeckana
- sol ( po ukusu)
- 3 + 2 žlice maslinovog ulja
- komadić naribanog đumbira
- 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- malo sitno sjeckane chilli paprike
- nekoliko listova bosiljka, sitno nasjeckana
- nekoliko listova peršina, sitno nasjeckana
Priprema:
Bulgur skuhajte prema uputama na pakiranju.
Grašak kratko blanširajte pa ga odmah prebacite u zdjelu s hladnom vodom.
Polovicu graška zblendajte ili usitnite u multipraktiku.
U manju zdjelicu ubacite sitno sjeckani češnjak, đumbir, chilli papriku, bosiljak i pešin.
Zagrijte 3 žlice maslinovog ulja, dok ne primjetite male mjehuriće (pazite da ga ne zagrijete previše)
S tim uljem prelijte mješavinu začinskog bilja i češnjaka i ostavite sa strane.
Na preostale 2 žlice maslinovog ulja zdinstajte ljubičasti luk, dok ne omekša. Dodajte mješavinu ulja i začina, grašak ( cijeli i zblendani) i dobro promiješajte. Sad dodajte tahini, sok i koricu limuna i skuhani bulgur. Posolite pa dodajte i mladi luk. Po želji dodajte i nekoliko listova svježe mente.
Poslužite uz hrskavi tofu.
Za hrskavi tofu trebat će vam:
- 1 kocka tofua ( 200-250 grama)
- 3 žlice brašna po izboru
- 2 dcl vode
- 5 žlica raznih sjemenki ( lan, sezam.suncokret, buča, chia….)
- 5 žlica krušnih mrvica ( za GF verziju staviti samo sjemenke)
- Začini- sol, češnjak u granulama, chilli pahuljice, origano, dimljena crvena paprika….
- Ulje za prženje
Priprema:
Kocku tofua ocijedite tako da ju pritisnete između kuhinjskih ručnika. Stavite teži predmet na kocku i pustite da stoji 5-10 minuta, kako biste izvukli svu vodu i dodatnu vlagu iz tofua.
U dubljoj posudi pomiješajte brašno i vodu kako biste dobili smjesu nalik onoj za američke palačinke. Posolite.
U drugoj posudi pomiješajte sjemenke i krušne mrvice i dodajte ostale začine.
Tofu narežite na odgovarajuće komade te ga začinite solju i dimljenom paprikom ( ili nekim drugim začinima po vašem izboru)
Sad svaki komad ubacite prvo u smjesu brašna i vode pa u smjesu sjemenki i mrvica. Pritisnite malo rukama kako bi se sve ravnomjerno obložilo.
Zagrijte ulje na tavi i pržite tofu nekoliko minuta, okrećući ga dok se ne zarumeni sa svake strane.
Za opciju bez ulja: tofu poslažite na posudu za pečenje obloženu masnim papirom pa pecite u pećnici na 200 stupnjeva po 10ak minuta sa svake strane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....