Odlična ideja

Napravite riblji složenac po ovom receptu, nije ni skupo, ni komplicirano, ali je kremasto i jako fino

Ovo jelo obožavat će djeca, ali i svi oni koji vole jesti ribu, ali baš ne vole čistiti kosti

Ako volite jesti ribu i barem vam je petkom nezaobilazan obrok, tada ste vrlo vjerojatno i sami već probali pečenu, kuhanu i ribu s gradela. No, iako nije tipično za našu kuhinju, riba se može pripremiti i na druge načine. Tako je Nijemci vrlo rado rade u umaku, a Britanci i Kanađani kao složenac ili, kako bi oni rekli, Fisherman‘s Pie. Pritom, oni se ne ustručavaju u ovakvo jelo, koje može biti odlična ideja za dane kad nemate vremena za pripremu dva obroka, dodati i malo skuplje namirnice kao što su školjke i rakovi.

Mi smo se zadržali na osliću, jer nam se zbog lakoće čišćenja, čini najzgodnijim odabirom za pripremu ovog jela. Međutim, ako imate očišćenih kozica, jednako su dobar odabir. Osim što nije skupo, ovo jelo je lako za pripremu, a vidjet ćete da je jako dobro i hladno.

Trebat će vam:

1200 g krumpira
800 g fileta oslića (ili druge ribe, a mogu i kozice)
2 žlice maslinova ulja
2, 3 glavice luka srebrenca
3,4 režnja češnjaka
500 ml mlijeka
60 g maslaca
muškatni oraščić
kopar ili vlasac
sol i papar
sir, po želji

image
Lauripatterson/Getty Images

Priprema:

Luk narežite na polumjesece, a češnjak sitno nasjeckajte ili izgnječite.

Ako su riba ili kozice svježi, u dubljoj tavi na laganoj tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk i češnjak dok ne uvenu, pa im dodajte ribu, posolite i popaprite i kratko popržite s obje strane, a potom zalijte s mlijekom.

Ako su riba ili kozice zamrznuti, ubacite ih u lonac na malo maslinova ulja s lukom, češnjakom, soli i paprom, pa prelijte s mlijekom.

Ostavite da se kuha na laganoj vatri dok ne zavrije. Kad zavrije procijedite, ali obavezno sačuvajte mlijeko i začine.

Krumpir ogulite krumpir i narežite na kockice te stavite kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kad je krumpir kuhan, ocijedite ga te mu dodajte maslac, mlijeko u kojem se kuhala riba (ocijenite koliko je dovoljno), barem pola žličice muškatnog oraščića, još malo soli, te ga izgnječite kao za pire-krumpir. Na kraju dodajte i umiješajte sitno sjeckani kopar ili vlasac.

Dok se pećnica grije na 200 ºC pripremite posudu za pečenje tako što ćete je premazati kockicom maslaca ili premazati maslinovim uljem. Sad krenite slagati složenac. Na dno posude rasporedite luk i češnjak koji su se kuhali s ribom, a na njih natrgajte komade ribe pažljivo otklanjajući kosti na koje naiđete. Kad ste ribu raspodijelili na nju stavite pire-krumpir, zagladite i po želji posipajte sirom. Stavite peći na oko pola sata (ovisno o pećnici) ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:39