JEDE SE RUKAMA

Nakon pince, radimo slatki ‘majmunski kruh‘, priprema uopće nije komplicirana, a uvijek je veliki hit za stolom

Ova slatka, ljepljiva i meka poslastica može se napraviti od svakodenvnih sastojaka iz smočnice, a začiniti ju možete po svom ukusu


Ako vam je dosadila pinca kao slatka varijanta kruha, zašto ne biste isprobali pripremiti sočni ‘monkey bread‘ ili, u prijevodu, majmunski kruh koji je kao stvoren za druženja upravo zbog načina jedenja? Kažu da je ime dobio po načinu na koji se jede, a koji podsjeća na majmune kad jedu prstima, no postoji i teorija da se majmunskim kruhom naziva zato što podsjeća na cik-cak stablo majmunskog repa, kako se još naziva čileanski bor.

image
Getty Images/istockphoto

Kruh koji se jede kuglicu po kuglicu, a pravi se od komadića tijesta veličine zalogaja, poslužuje se preokretanjem kolača na veliki tanjur. Jede se prstima ili se vilicom rastavlja na komade. Nema potrebe za rezanjem i najbolji je kad se posluži topao i kada je umak još ljepljiv. Okusom podsjeća na cimet rolice, a teksturom na najmekše pecivo koje ste ikada probali.

Lako ga je napraviti od svakodnevnih sastojaka iz smočnice, a može se obogatiti suhim voćem, orašastim plodovima i začinima po vašem ukusu. Iako možete koristiti gotovo dizano tijesto i tako skratiti vrijeme pripreme ovog kruha, donosimo vam recept za tijesto koje možete nadjenuti čokoladom i orašastim plodovima. I nitko mu neće odoljeti.

image
Getty Images/istockphoto

Čokoladni majmunski kruh

Trebat će vam:

300 ml vode
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
500 g brašna
1 prstohvat soli
100 g oraha
100 g lješnjaka
150 g čokoladnih kapljica
150 g šećera
1 žličica cimeta u prahu
120 g maslaca
200 g svjetlosmeđeg šećera
100 g čokolade za kuhanje (po izboru)

Priprema:
U toploj vodi otopite suhi kvasac. Pomiješajte brašno i sol, zatim napravite rupu (poput vulkana) u koju ćete uliti kvasac i postupno umiješati. Mijesite dok ne dobijete elastično tijesto - ako je presuho dodajte malo vode. Tijesto stavite u zdjelu, pospite brašnom i pokrijte plastičnom folijom te ostavite neka se diže oko sat vremena. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 175 °C, te orahe i lješnjake pecite oko 8 minuta. Razvaljajte komad tijesta tako da dobijete veličinu loptice za stolni tenis, zatim ga nadjenite čokoladnim kapljicama i zamotajte ga. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve tijesto. Promiješajte šećer i cimet u prahu, a zatim u to uvaljajte kuglice tijesta. Zagrijte maslac i svjetlosmeđi šećer te miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Namastite kalup, te ga pospite s dvjema žlicama tostiranih usitnjenih orašastih plodova. Napunite kalup slojem kuglica, a njih prelijte umakom od maslaca i šećera, te orašastim plodovima. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve kuglice. Ostavite još 30 minuta da se kruh diže, a potom svoj majmunski kruh pecite oko 35 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Prije posluživanja možete ga preliti otopljenom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:43