Što je jesen bez bundeve? Aromatična i savršena za topla i mirisna jesenska jela, bundeva se može koristiti u slatkim i slanim jelima, od juha i pita do kolača i muffina. Uz svoje blage, prirodno slatke note, bundeve se savršeno slaže s aromama cimeta, oraščića i čokolade zbog čega je recept koji donosimo idealan izbor za jesenski desert. Ovaj mramorni kolač jednostavan je i ukusan odabir u hladnim kišnim danima kada poželite nešto slatko, čokoladno i posebno.
MRAMORNI KOLAČ S BUNDEVOM
Trebat će vam:
Za tijesto:
250 g očišćene i kuhane bundeve (butternut)
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
120 ml ulja
100 ml mlijeka
prstohvat soli
Za čokoladni dio:
50 g tamne čokolade
1 žlica kakao praha
Priprema:
Bundevu očistite, narežite na kockice i skuhajte na pari ili u vodi dok ne omekša (otprilike 10-15 minuta). Ocijedite je dobro, a zatim je zgnječite u pire i ostavite da se malo ohladi.
U jednoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, a u drugoj većoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje, mlijeko i pripremljeni pire od bundeve, pa sve dobro izmiješajte. Zatim, postupno umiješajte smjesu od brašna, praška za pecivo i soli, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, pazeći da se ne pregrije. U manju posudu odvojite pola tijesta, dodajte rastopljenu čokoladu i kakao prah te sve dobro izmiješajte. U namašćen i pobrašnjen kalup za kolač (otprilike 22 cm) naizmjenično dodajte žlice svijetlog tijesta s bundevom i čokoladnog tijesta. Vilicom lagano prošarajte kroz tijesto kako biste stvorili mramorni uzorak, pazeći da ne miješate previše kako se slojevi ne bi potpuno spojili.
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kolač 35-40 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 10-ak minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
Kolač možete posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....