Jedna od omiljenih jesenskih namirnica svakako je bundeva koja u to vrijeme služi kao idealna inspiracija za razna jela od juha do pita. Ništa manje zastupljena nije ni paprika koju mnogi u ovom periodu kupuju kako bi se opskrbili zimnicama, ali i za jela poput punjene paprike.
No ove dvije sezonske namirnice udružene mogu stvoriti samostalno ukusno jelo inspirirano prvim jesenskim danima. Punjene paprike s bundevom odličan su spoj s obzirom na to da se slatkoća bundeve savršeno slaže s ostalim sastojcima, poput riže i sira, a mi znamo kako će vam svaki put ispasti izvrsne.
PUNJENE PAPRIKE S BUNDEVOM
Trebat će vam:
6 srednje velikih paprika
400 g bundeve
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
100 g riže
100 g feta sira
2 žlice maslinovog ulja
1 jaje
1 žličica mljevene paprike
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin ili timijan za aromu
500 ml pasirane rajčice
200 ml povrtnog temeljca (ili vode)
Priprema:
Paprike operite, odrežite im vrhove (poklopce) i očistite sjemenke iz unutrašnjosti. Ostavite ih sa strane.
Kako biste pripremili nadjev ogulite bundevu i naribajte ju ili narežite na sitne kockice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu, a zatim dodajte bundevu i pirjajte 5-7 minuta dok ne omekša.
Dodajte rižu i sve zajedno promiješajte te kuhajte još par minuta da riža lagano poprimi mirise. Ugasite vatru i pustite smjesu da se malo ohladi.
U smjesu dodajte jaje, izmrvljeni feta sir, mljevenu papriku, sol i papar po ukusu, te malo nasjeckanog peršina ili timijana. Sve dobro promiješajte.
Napunite svaku papriku pripremljenim nadjevom i poklopite ih poklopcima (gornji dijelovi paprika koje ste odrezali).
U loncu zagrijte pasiranu rajčicu i povrtni temeljac. Po želji dodajte sol, papar i malo šećera kako biste uravnotežili kiselost rajčice.
U veliki lonac ili tepsiju stavite napunjene paprike i prelijte ih umakom od rajčice. Kuhajte ih na srednjoj vatri poklopljene, oko 45 minuta, dok paprike i riža ne omekšaju.Možete ih i peći u pećnici na 180°C, također oko 45 minuta.
Paprike poslužite tople, uz preostali umak i dodatak svježeg peršina.
Ako ste ljubitelj bundeve, otkrijte i naše druge recepte inspirirane ovom namirnicom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....