PROBAJ OVO

Malo drugačija ideja za ručak: složenac s mlincima, piletinom u bogatom umaku i sirom

 Badmanproduction/Getty Images/istockphoto
Umjesto klasičnih lazanja, razmislite o tome da ovih dana napravite ovaj bogat i zasitan složenac s mlincima

Trebat će vam:

1 kg pilećih prsa

1 pakiranje mlinaca

3 žlice brašna

3 žlice maslaca

500 ml mlijeka

prstohvat muškatnog oraščića

topljivi sir po želji

1 luk

2 mrkve

manji komad korijena celera

2 režnja češnjaka

1 šaka svježeg vlasca

1 lovorov list

2 žlice kiselog vrhnja

temeljac

sol i papar

Priprema:

Piletinu narežite na komadiće i zapecite je sa svih strana na dobro zagrijanom ulju. Izvadite je i na to isto ulje dodajte sitno sjeckani luk. Dodajte i sitno sjeckani češnjak, mrkvu i celer i kratko pirjajte. Vratite piletinu, dodajte temeljac, lovorov list, sol i papar i kuhajte 30-ak minuta. Po potrebi pred kraj dodajte dvije žlice kiselog vrhnja i umiješajte sitno sjeckani vlasac pa maknite s vatre. U posebnoj posudi otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte kako biste dobili pastu. Polako dodajte toplo mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete gusti umak. Začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem. Maknite s vatre. Mlince u komadu prelijte vrelom vodom koju ste posolili i pustite da stoje najdulje jednu minutu, tek da se malo opuste. Procijedite vodu i pripazite da se mlinci ne zalijepe. Na dno posude za pečenje stavite najprije malo umaka od piletine, zatim mlince, a onda ponovno piletinu, bešamel umak i po želji pospite sirom. Slažite slojeve sve dok vam ne ponestane sastojaka. Na kraju prelijte bešamelom i pospite s još malo sira. Pecite 20-30 minuta, kratko ohladite i poslužite uz salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:02