Pahuljast i sočan

Kolač s višnjama koji svi obožavaju brzo je gotov i odličan jer su mjere na čaše

Ako vas iznenade gosti ili, pak, samo želite uživati u brzom i ukusnom biskvitu, ovaj recept je naše "tajno oružje", a vjerujemo da će postati i vaše

Sa sezonom trešanja, polako nam se, gotovo sramežljivo, približila i sezona višanja. Ove godine su sitne, ali moćne u okusu pa ih već s prvim plodovima, osim za višnjevac i sirup, koristimo i za mnogima dobro poznati i obožavani biskvitni kolač koji nerijetko koristimo i kad imamo domaće jabuke i marelice.

No, postoje i oni koji ga do sad nisu imali priliku isprobati, pa ga, kako biste uživali u ovom jednostavnom i brzom, a vrlo sočnom i pahuljastom kolaču, donosimo u nastavku.

image
Unsplash

BISKVITNI KOLAČ S VIŠNJAMA

Trebat će vam:

Za mjeru uzmite opranu i posušenu čašicu od jogurta.

3 jaja
1 čaša šećera (200 g)
½ čaše ulja
1 čaša jogurta (180 ml)
2 čaše glatkog brašna (260 g)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
300 g višanja
1 žlica griza
malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Višnje operite, posušite na papirantom ubrusu i uklonite im koštice.

U dubljoj posudi prvo električnim mikserom izradite jaja i šećer dok ne postanu pjenasta, a smjesa svijetlije boje. Zatim dodajte ulje i jogurt i nastavite miksati da se sve lijepo prožme. Sad dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer i opet dobro umutite.

Višnje stavite u posebnu zdjelu i posipajte ih žlicom griza (poravnata žlica) i promiješajte kako bi se upila suvišna tekućina.

Pripremite lim za pečenje ili kalup za tortu, nauljite ga ili premažite s maslacem i malo pobrašnite pa u njega prebacite pripremljenu smjesu i poravnajte, pa raspredite višnje. Pecite na 180 ºC 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu ili ukuhanim višnjama.

SAVJET VIŠE!

1. Umjesto svježih višanja, možete koristiti i kompot, ali ga dobro ocijedite.
2. Dio smjese možete staviti na dno lima za pečenje ili kalupa za tortu, pa potom višnje, a onda sve zaliti drugim dijelom smjese.
3. Neki vole u ovaj kolač dodati i kakao, ako ste i vi među njima, ne koristite ga puno, oko 100 - 150 g će biti dovoljno.

Kako smo spomenuli, postoje oni kojima je ovaj recept dobro poznat, ako ste vi među njima, tada možda tražite alternativu. Evo par provjerenih.

image
Unsplash

SAVIJAČA S VIŠNJAMA

Trebat će vam:

500 g tijesta za savijače
400 g višanja (svježe ili iz kompota)
3 jogurta (3 x180 g)
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
200 g griza
250 g šećera

Priprema:

Višnje operite, posušite na papirantom ubrusu i uklonite im koštice, ako koristite one iz kompota - ocijedite ih.

U većoj zdjeli pomiješajte jogurt, ulje, šećer, griz i prašak za pecivo.

Odvojite kore. Za jednu savijaču trebat će vam 3 - 4 kore. Prvu koru premažite umiješanom smjesom, prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Na zadnju koru posložite ocijeđene višnje.

Pažljivo zarolajte tijesto, prebacite u namašćeni lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 35 - 40 minuta.

Prije serviranja posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Ako ipak radije volite prhko tijesto, uvijek je dobra ideja pita.

image
Unsplash

PITA S VIŠNJAMA

Trebat će vam:

Za tijesto:

500 g brašna
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
250 g maslaca
2 jaja
50 ml mlijeka

Za punjenje:

300 g višanja (svježih ili iz kompota)
50 g gustina
50 g šećera
1 vanilin šećer

Priprema:

Za tijesto, izmiješajte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Dodajte maslac izrezan na kockice (rashlađen), šećer i vanilin šećer te izmrvite sve rukama. Dodajte jaje i mlijeko pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.

Za nadjev, višnje stavite na laganu vatru sa šećerima. Kad počnu puštati tekućinu, dodajte gustin dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Ostavite sa strane da se ohladi.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i dvije trećine istog razvaljajte. Kalup za torte promjera 28 cm obložite papirom za pečenje. Tijesto utisnite tako da dobijete povišene rubove sa strana. Izlijte nadjev od višanja. Preostalu trećinu tijesta izmrvite ili naribajte preko nadjeva. Pecite otprilike 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 ºC.

Naravno, s višnjama, baš kao i s trešnjama, možete napraviti i brownie po receptu koji smo vam nedavno podijelili, a možete ga pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:09