Sa sezonom trešanja, polako nam se, gotovo sramežljivo, približila i sezona višanja. Ove godine su sitne, ali moćne u okusu pa ih već s prvim plodovima, osim za višnjevac i sirup, koristimo i za mnogima dobro poznati i obožavani biskvitni kolač koji nerijetko koristimo i kad imamo domaće jabuke i marelice.
No, postoje i oni koji ga do sad nisu imali priliku isprobati, pa ga, kako biste uživali u ovom jednostavnom i brzom, a vrlo sočnom i pahuljastom kolaču, donosimo u nastavku.
BISKVITNI KOLAČ S VIŠNJAMA
Trebat će vam:
Za mjeru uzmite opranu i posušenu čašicu od jogurta.
3 jaja
1 čaša šećera (200 g)
½ čaše ulja
1 čaša jogurta (180 ml)
2 čaše glatkog brašna (260 g)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
300 g višanja
1 žlica griza
malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Višnje operite, posušite na papirantom ubrusu i uklonite im koštice.
U dubljoj posudi prvo električnim mikserom izradite jaja i šećer dok ne postanu pjenasta, a smjesa svijetlije boje. Zatim dodajte ulje i jogurt i nastavite miksati da se sve lijepo prožme. Sad dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer i opet dobro umutite.
Višnje stavite u posebnu zdjelu i posipajte ih žlicom griza (poravnata žlica) i promiješajte kako bi se upila suvišna tekućina.
Pripremite lim za pečenje ili kalup za tortu, nauljite ga ili premažite s maslacem i malo pobrašnite pa u njega prebacite pripremljenu smjesu i poravnajte, pa raspredite višnje. Pecite na 180 ºC 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu ili ukuhanim višnjama.
SAVJET VIŠE!
1. Umjesto svježih višanja, možete koristiti i kompot, ali ga dobro ocijedite.
2. Dio smjese možete staviti na dno lima za pečenje ili kalupa za tortu, pa potom višnje, a onda sve zaliti drugim dijelom smjese.
3. Neki vole u ovaj kolač dodati i kakao, ako ste i vi među njima, ne koristite ga puno, oko 100 - 150 g će biti dovoljno.
Kako smo spomenuli, postoje oni kojima je ovaj recept dobro poznat, ako ste vi među njima, tada možda tražite alternativu. Evo par provjerenih.
Ako ipak radije volite prhko tijesto, uvijek je dobra ideja pita.
Naravno, s višnjama, baš kao i s trešnjama, možete napraviti i brownie po receptu koji smo vam nedavno podijelili, a možete ga pronaći ovdje.