Za aktualni broj magazina Dobra hrana mijesili smo, uzgajali svoje kvasce, pekli kruh i od njega pripremali nova, slasna jela kojima ćemo se rado vraćati. Jedno od tih jela upravo je i croque monsieur sendvič recept za koji je s nama podijelio naš suradnik Zoran Šimunić Šime.
Iako se u originalu radi od šunke, Gruyère sira i bešamel umaka, Šimunić je cijelu stvar odlučio dići na razinu više pa napravio jedan od najboljih sendviča koje smo u životu probali. Neka vas ne uplaši poduža lista sastojaka, vjerujemo da većinu ionako već imate kod kuće, a i vjerujte nam, kada ih spojite, dobit ćete nevjerojatno slastan sendvič koji ćete vjerojatno poželjeti ponoviti što prije - za doručak, brunch, ručak, večeru, u svako doba dana.
Za više sličnih recepta i drugih priča o kruhu svakako svratite do kioska po novi broj magazina Dobra hrana.
Trebat će vam:
50 g brašna
50 g maslaca
300 ml mlijeka
1/2 velike ljutike
2 klinčića
1 lovorov list
50 g dobrog dijon senfa (iz Dijona)
100 g kuhanog špeka ili šunke
100 g comtea, gruyerea ili pikantnog provolone sira
2 veće šnite raženog kruha, po mogućnosti od kiselog tijesta
sol, papar
malo bijelog papra
muškatni oraščić
Priprema:
Ljutiku ogulite, prepolovite i na jednu polovicu stavite lovorov list kojeg ćete učvrstiti klinčićima. U prikladnu posudu ulijte mlijeko, stavite pripremljenu ljutiku, dodajte soli, malo papra i naribajte muškatnog orašćića. Kuhajte na vrlo laganoj vatri uz miješanje 30-45 minuta. Uskladite okuse i procijedite. Po potrebi dodajte bijelog papra. U drugoj posudi otopite maslac i lagano dodajte brašno uz stalno miješanje dok se smjesa ne počne odvajati od dna posude (dobit ćete roux). Podlijevajte mlijeko uz miješanje dok ne dobijete gusti umak bechamel - maknite s vatre. Jednu šnitu kruha dobro premažite sa senfom, potom bešamelom, stavite šunku i sir. Poklopite s drugom šnitom, premažite s bešamelom i naribajte sir. Pecite najvišoj polici u pećnici dok se sve lijepo ne zapeče. Izvadite i prerežite na pola.
Savjet!
Ako je kruh vlažniji, možete ga prije postupka zapeći u tosteru ili pećnici. Dodatno, francusku verziju tosta možete začiniti dok je još vruć s malo vlasca. Ako bi na vrh stavili poširano jaje, jelo se onda naziva Croque Madame.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....