Za aktualni broj magazina Dobra hrana razgovarali smo s pekarima i vlasnicima pekarnica, mijesili smo, uzgajali svoje kvasce, pekli kruh i od njega pripremali nova, slasna jela kojima ćemo se rado vraćati. Jedno od tih jela je i moćna juha Sopa de Ajo, za koju je recept s nama podijelio naš suradnik Zoran Šimunić Šime.
Ova katalonska juha radi se sa starim kruhom te je dobra za snižavanje tlaka zbog velike količine češnjaka, pa se nemojte začuditi ako vam se počne spavati (siesta), a možete okuse pojačati da dodate i popržite pancete. Možete dodati i nešto začinskog bilja, za vege varijante koristite povrtni temeljac, a ako ste alergični na gluten, upotrijebite bezglutenski kruh.
Sopa de Ajo - juha od češnjaka
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
8 režnjeva češnjaka
100 g starog kruha
1000 ml pileće juhe ili temeljca
1-2 čajne žličice slatke dimljene paprike (pimenton de la vera)
prstohvat ljute dimljene paprike
2 jaja
sol
papar
Kruh natrgajte ili narežite na manje komade, češnjak očistite i narežite na deblje ploškice. U loncu zagrijte ulje i dodajte kruh i češnjak te miješajte dok se češnjak ne opusti. Dodajte paprike, lagano podlijte s malo temeljca, kada kruh upije temeljac, dodajte još. Postupak ponavljajte dok ne dobijete gustu juhu. Jaja istucite i izlijte lagano kroz sito uz miješanje (kao da radite ajnpren juhu). Uskladite okuse i poslužite uz malo prepečenog kruha.
Ovaj recept dio je teme o jelima od kruha iz aktualnog broja Dobre hrane koja je na kioscima. Ne propustite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....