TRIK KOJI TREBATE ZNATI

Kako najjednostavnije spremiti ostatak bjelanjaka, plus recepti za macaronse Petre Jelenić i ljetne slastice Slavice Šagolj

 Marko Miscevic/Cropix/
Dan je stvoren za opuštajuću, laganu pripremu deserata. Srećom, imamo predobre recepte

Bogati, gusti biskviti, krema od limuna ili čak dobra carbonara jela su koja obožavamo i u kojima (najčešće) koristimo samo žumanjke. Koristimo ih i za premazivanje kiflica i ubacujemo u tijesta za, primjerice, buhtle, no nakon što zamijesimo tijesto, u zdjelici sa strane često nam ostane i koji bjelanjak koji zatim, ne znajući kako ga iskoristiti, bacamo ili, ako je količina veća, koristimo za već tisuću puta viđene puslice ili beze kore.

image
Berislava Picek/Cropix

Međutim, dobro je znati kako bjelanjke nije potrebno potrošiti istog trenutka, već ih možete i smrznuti, i to na prilično jednostavan način. Stavite ih u plastičnu posudu ili vrećicu sa zip zatvaračem, stavite u zamrzivač, a kada vam stvarno zatrebaju, stavite ih na 10-ak minuta u toplu vodu i odmrznut će se kao da ih nikada niste niti stavili u zamrzivač.

Takve bjelanjke možete koristiti kao što biste iskoristili i svježe, za pripremu ranije navedenih slastica, tučene možete ubaciti u smjesu od sira kada radite štrudlu kako biste dobili lagano, pjenasto punjenje ili od njih napraviti koktel.

image
Berislava Picek/Cropix

Još bolja ideja bit će smrznuti ih u kalupu za led i to tako da svaki bjelanjak stavite u poseban utor. Tako ćete vrlo lako odvojiti potrebnu količinu bjelanjaka za pojedini recept i iskoristiti točno koliko vam treba, a ostatak možete vratiti u zamrzivač. A kad smo već ovdje, svakako bacite pogled i na naše recepte u kojima će vam zaboravljeni bjelanjci itekako dobro doći. Birajte između predobrih macaronsa poznate slastičarke Petre Jelenić, Pavlove torte ili bisvit kolača s borovnicama po receptu naše suradnice Slavice Šagolj.

MACARONS KAKAO I MALINA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ

Sastojci za školjku:

450 g šećera
110 g vode
165 g bjelanjaka (1)
450 g badem brašna
450 g šećera u prahu
35 g kakaa
165 g bjelanjaka (2)
Kakao nibsi-po želji (drobljena kakao zrna)

*treba vam 2 puta po 165 g bjelanjaka

Sastojci za ganache:
600 g Vahrona inspiration framboise
400 ml slatkog vrhnja 35% masti
60 g meda (ili invertnog šećera - ljepljiva kao med i higroskopna (apsorbira vlagu) tekućina, za razliku od saharoze koja je u formi kristala i ne apsorbira tekućine)

Priprema:
Bademe, kakao i šećer u prahu prosijte dvaputa. Šećer i vodu pomiješajte i stavite kuhati. Kada smjesa dođe na 115°C počnite miksati bjelanjke (1). Bjelanjci moraju biti u punom volumenu kada sirup postigne temperaturu od 118°C. Sirup u tankoj niti prelijte na bjelanjke. Miksajte dok meringa ne postane čvrsta i sjajna, temperature 50°C, a zatim prestanite miksati. U suhe sastojke dodajte tekuće bjelanjke (2) i kontinuirano umiješajte u meringu. Kad smjesa postane glatka, sjajna i teče "kao lava" spremna je za špricanje. Okruglim nastavkom špricajte macaronse na pleh koji ste prethodno pbložili papirom za pečenje. Najbolje bi bilo da ispod papira za pečenje imate ucrtanu šablonu krugova kako bi vam macaronsi bili jednake veličine. Po želji pospite kakao nibsima, a zatim posušite na sobnoj temperaturi dok ne dobiju koricu. Pecite na 140°C kojih 12 minuta (provjerite ih nekoliko puta jer ne bi smjeli promijeniti boju). Dok se hlade, napravite ganache.

Med i vrhnje zagrijte do točke vrenja i prelijte preko čokolade. Pričekajte dok se temperature ne izjednače. Sve dobro izmiješajte pa izblendajte štapnim mikserom ili blenderom. Ponovno ohladladite, a zatim punite macaronse. Pustite da odmore tako sjedinjeni pa zamrznite.

image
Marko Miscevic/Cropix/

PAVLOVA S KREMOM OD VANILIJE PO RECEPTU SLAVICE ŠAGOLJ

Za meringu:

5 bjelanjaka sobne temperature

250 g šećera

prstohvat soli

pola žlice alkoholnog octa

1 žlica gustina

Za kremu:

500 ml mlijeka

3 jaja

150 g šećera

1 vanilin šećer

1 mahuna vanilije

3 žlice gustina

50 g omekšalog maslaca

Za dekoraciju:

400 g jagoda

listići mente

svježe naribana korica limuna

Priprema:

Bjelanjke sobne temperature stavite u posudu za miksanje. Polako počnite miksati dok se bjelanjci dobro ne zapjene. Dodajte prstohvat soli te jednu po jednu žlicu šećera. Miksajte dok se šećer ne otopi, a meringa ne postane čvrsta i sjajna. Na samom kraju umiješajte alkoholni ocat i gustin.

Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje pa uz pomoć šestara ili zdjele nacrtajte krug promjera 22 cm. Meringu lagano stavljate unutar kruga te kuhačom oblikujte željeni oblik. U sredini ostavite udubljenje gdje će poslije biti krema. Stavite meringu u prethodno zagrijanu pećnicu na 110 °C i pecite oko 90 minuta. Tijekom pečenja ne otvarajte pećnicu. Kada je prošlo zadano vrijeme, pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici. Ohlađenu beze koru pažljivo odvojite od papira za pečenje te je prebacite na pladanj.

U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte jaja te promiješajte. Dodajte šećer, vanilin šećer, mahunu vanilije i gustin. Sve dobro promiješajte pjenjačom da nema grudica. Tada posudu stavite na laganu vatru i lagano zagrijavajte uz neprekidno miješanje. Smjesa će se lagano zgušnjavati. Kada se zgusne, kuhajte je još pet minuta. Skuhanu kremu prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje kremu kako se ne bi stvorila kožica te pustite da se ohladi. Omekšali maslac izmiksajte i dodajte u ohlađenu kremu. Miksajte dok krema ne postane svilenkasta.

Na pečenu meringu nanesite kremu pa ukrasite jagodama, listićima mente i svježe naribanom limunovom koricom.

image
Berislava Picek/Cropix/

BISKVITNE TORTICE S BOROVNICAMA

Za biskvit će vam trebati:

7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer

Za pire od borovnica:
150 g borovnica
1 vanilin šećer
50 g smeđeg šećera
sok pola limuna
prstohvat cimeta
50 ml soka od borovnica
menta za ukrašavanje

Priprema:

Od bjelanjaka i šećera umutite čvrsti snijeg, dodajte brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlijte u prethodno namašćen kalup i pecite 18 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Dok se biskvit peče, pripremite pire od borovnica. U posudu stavite sve sastojke i zagrijavajte na laganoj vatri. Kada tekućina ispari i smjesa postane gusta, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađene biskvite koji na vrhu imaju udubinu napunite pireom od borovnica. Dodajte svježe borovnice i mentu.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:48